NEMOJTE DA VAS JE SRAMOTA Neodložni pozivi na mokrenje signaliziraju problem s prostatom koji je srećom rešiv
Foto: Shutterstock

 

Posle 50. godine prostata počinje polako da raste. Taj proces ne zavisi od opšteg zdravstvenog stanja muškarca, ali je povezan sa starenjem, te je samim tim povećanje prostate proces koji je individualan kod svakog muškarca. Mnogi se osećaju kao da su u dobroj fizičkoj formi, pa ih u početku postojanje nekih od urinarnih poremećaja ne zabrinjava, već se navikavaju na to. Međutim, vremenom ti problemi ne nestaju, već su sve izraženiji u svakodnevnom životu jednog muškarca.

Koji su to karakteristični problemi kada prostata počne da se uvećava?

*Odložen ili otežan početak mokrenja.

*Prekidanje i ponovno započinjanje mokrenja.

*Mlaz urina se stanjuje i smanjuje svoj luk.

*Česti nagoni za vršenje male nužde, uključujući i one tokom noći.

NEMOJTE DA VAS JE SRAMOTA Neodložni pozivi na mokrenje signaliziraju problem s prostatom koji je srećom rešiv

Foto: Shutterstock

 

Kakvo je objašnjenje s medicinske tačke gledišta?

Žlezda prostate povezuje bešiku, u kojoj se skladišti urin, s mokraćnim kanalom kroz koji se taj urin ispušta. Uvećana prostata pritiska okolne organe i narušava im anatomiju. Pritiskajući bešiku, smanjuje joj kapacitet, te se kod muškarca povećava broj poziva na mokrenje. Istovremeno, on ne uspeva da isprazni bešiku u potpunosti i zadržava se rezidualni urin.

Šta muškarac radi?

Obavezno razgleda i pogledom traži toalet u svojoj blizini. Sve vreme provodi napeto iščekujući kada će uslediti sledeći poziv na mokrenje. Izbegava duge šetnje i smanjuje konzumaciju pića i tečne hrane kad je izvan kuće.

NEMOJTE DA VAS JE SRAMOTA Neodložni pozivi na mokrenje signaliziraju problem s prostatom koji je srećom rešiv

Foto: Shutterstock

 

Šta je rešenje?

Konsultacija sa specijalistom urologije koji će postaviti dijagnozu na osnovu ehografskih i laboratorijskih ispitivanja. U početnoj fazi primena lekova dovoljna je za vraćanje normalnoj svakodnevici. Ukoliko se stanje pogorša i dođe do teških urinarnih poremećaja ili postavljanja katetera, nalaže se operativno lečenje. U Srbiji je muškarcima dostupno lasersko isparavanje prostate.

Kako izgleda taj postupak

Laserska energija brzo uklanja suvišno tkivo i omogućava nesmetano oticanje urina iz mokraćne bešike kroz uretru. Mlaz je ponovo neisprekidan, a mokrenje bez poteškoća. Eliminiše se zadržavanje rezidualnog urina. Noćna ustajanja se smanjuju a muškarci koji nose trajni kateter oslobađaju ga se zauvek.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading