List vinove loze – Jedan od najjačih prirodnih lekova, za srčane tegobe, karcinom, artritis, Kronovu bolest
Shuterstoock

Loza ima puno vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacin, gvožđe, vlakna, riboflavin, folate, kalcijum, magnezijum, bakar i mangan. Koristi se kao protivupalno sredstvo i sredstvo za bolju cirkulaciju. Sveže grožđe, grožđice i vino su lekoviti, a lekovit je i list vinove loze, bogat vitaminima i mineralima. Na Mediteranu se mnoga jela pripremaju sa listom vinove loze.

Između ostalog i grčka dolma (mediteranska sarma u kojoj se umesto kiselog kupusa koriste listovi vinove loze). Listovi vinove loze deluju blago protivupalno. Hronična upala je uzrok mnogih ozbiljnih bolesti, poput bolesti srca, mnogih vrsta karcinoma i Alchajmerove bolesti, artritisa i bolesti digestivnog sistema kao što je Kronova bolest.

Način života i genetika doprinose razvoju hroničnih upala, dijeta bogata antiinflamatornom hranom najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
List vinove loze za vene jedan je od prirodnih lekova za vene koji vam može ublažiti bol. Naročito je važan za lečenje problema sa lošom cirkulacijom nogu, što je osnovni problem kod ljudi koji imaju proširene vene.

Smiruje upalu vena

Smanjuje upale u venama, zatim stabilizuje endotelnu sluznicu kapilara i utiče na saniranje ovih problema i na taj način smanjuje otok zglobova. Premazi se vrlo lako nanose na čista stopala nanesite malo vazelina i stavite list loze na mesta na kojima imate problema, zatim stavite plastičnu foliju preko čaršafa Ostavite preliv da stoji 20-30 minuta Na kraju isperite hladnom vodom i nanesite kremu za vene Oblozi od lišća grožđa primenjuju se jednom ili dva puta nedeljno. Ono što je dobro kod njih je to što oni trenutno smanjuju otok i smiruju crvenilo i bol.

Čaj od listova grožđa

Lekovito dejstvo čaja od listova grožđa koristi se kao lek za reumu, giht, povraćanje i krvavi ispljuvak. Amerikanci koriste čaj od listova grožđa protiv dijareje, hepatitisa i bolova u stomaku. Dok se čaj od cvetova grožđa koristi za lečenje oštećene funkcije mozga i kičmene moždine.

Priprema čaja: 2 dl vode kašika sušenog lišća grožđa Prokuvati i ostaviti da odstoji 10-15 minuta, piti tri puta dnevno tokom tri nedelje. Ako želite da osušite lišće vinove loze, to se radi na tradicionalan i sasvim uobičajen način. Kada berete lišće, poređajte ih na čisto platno, u prostoriji koja je dobro provetrena i na kojoj nema direktne sunčeve svetlosti.

Ne dozvolite da se listovi dodiruju. Treba dobro osušiti listove da se kasnije ne bi plesnili. Vreme sušenja je individualno i zavisi od uslova i temperature. Može trajati od nekoliko dana do dve nedelje. Osušeni listovi čuvaju se u papirnim kesama, na hladnom i tamnom mestu. Svaka vlaga može prouzrokovati buđ, a time i kvarenje lišća.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading