ŠTA SE RADI SA STAROM ČUVARKUĆOM Štiti dom od bolesti i zla i nikad se ne baca u kantu
Alo

Jaja se uvek farbaju na Veliki petak, a prvo jaje koje se ofarba uvek je crvene boje i zove se čuvarkuća.

Za čuvarkuću se veruje da ukućane štiti od svega štetnog, bolesti i zla i zato je ovo jaje koje se čuva do iduće godine. A mnogi nisu sigurni šta se radi sa čuvarkućom od prethodne godine. Odmah da razjasnimo, ovo jaje se nipošto ne baca u smeće. Naravno, ne treba ni da se čuva više godina.

Običaji se razlikuju u raznim krajevima naše zemlje. Tako se u pojedinim delovima Srbije stara čuvarkuća zakopava u zemlju, u dvorištu, bašti ili vinogradu kako bi štitila zemlju od štetočina, grada i drugih prirodnih nepogoda. Ili ispod drveta koje želite da bude plodno.

U drugim krajevima naše države deci se trljaju obrazi tim jajetom, kako bi bila zdrava i rumena. Ima i delova naše zemlje u kojima se jaje pušta niz reku, veruje se da tako voda odnosi zlo, bolesti i nesreću koje je čuvarkuća “preuzela” umesto ukućana.

Kako u mnogim gradovima nema reka u blizini, mnoge porodice su jaja palile u dvorištima. U nekim krajevima Srbije, čuvarkuća se stavlja u činiju sa vodom, a onda se tom vodom umivaju ukućani, naročito deca, opet kako bi bili zdravi i rumeni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading