Jeftini i efikasni trikovi: Rešite se podočnjaka na prirodan način
Foto: Shutterstock

Za bilo koju od sledećih predloženih metoda, potrebno vam je strpljenje. Takođe, morate znati da neće svačija koža, kao i razlog zbog koga su se pojavili podočnjaci, odreagovati isto. Minimalno vreme pridržavanja bilo kog od ovih rešenja da bi se videli efekti jeste svakodnevno od 4 do 6 nedelja.

Naravno, neophodno je da ni na jedan od sastojaka ili namirnica niste alergični. Pre nanošenja, ako niste do tada probali, nanesite malu količinu na kožu podlaktice.

Hladne obloge ili komprese

Ujutru i uveče držite na očima hladne obloge desetak minuta. Neku laganu masku,  same komprese ili pamučne tupfere možete da držite i u frižideru. Važno je da sve bude čisto i sterilno pre nanošenja, kako ne biste isprovocirali neku infekciju.

Voda i neki neutralni sapun trebalo bi da budu deo obavezne nege kože ispod očiju.

Krastavac hladi i hidrira

Istina je: krastavac ima svojstva posvetljivanja, osvežavanja i prokrvljivanja. Iseckajte svež krastavac na deblje kriške i stavite u frižider na 30 minuta. Držite ih na očima 10 minuta dva puta dnevno. Nakon toga, isperite područje oko očiju toplom vodom.

Sok od krastavca sa limunovim sokom

Isečene kolutove krastavca stavite u ceđeni sok od limuna i takođe držite u frižideru pola sata. Vatom nanesite na podočnjake, ali vodite računa da vam sadržaj ne kapne u oko.  Držite na koži 15 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Ružina vodica

Ne samo da miriše fantastično, već može da umiri i podmladi kožu oko očiju. Kao i krastavac, blagog je sastava, tako da može da deluje i kao toner za izbeljivanje. Potopite tupfere za skidanje šminke u ružinu vodu na nekoliko minuta, a zatim ih ostavite na zatvorenim kapcima. Držite ih tako oko 15 minuta dva puta dnevno.

Kolutovi paradajza smanjuju crnilo ispod očiju

Paradajz ima visok sadržaj likopena, supstance koja je odlična za naše kardiovaskularno zdravlje, vid i kožu. Likopen može da pomogne u održavanju kože mekšom i elastičnijom, i da smanji pojavu tamnih podočnjaka.

Kriške paradajza pomešajte sa limunovim sokom i nanesite na podočnjake. Ostavite rastvor da stoji 10 minuta, a zatim isperite toplom vodom, dva puta dnevno. Možete dodati i listiće mente.

Hladne vrećice čaja

Mnogi čajevi, poput zelenog, imaju jaka antioksidativna dejstva. Oni deluju i  antiinflamatorno, pa pomažu u smirivanju zategnutih kapilara u području ispod očiju.

Da biste koristili hladne kesice čaja kao oblog, potopite kesicu čaja u čistu vodu, a zatim stavite u frižider na 30 minuta. Držite ih na očima 10 minuta dva puta dnevno, uz ispiranje toplom vodom.

Narendani krompir

Krompir je iznenađujući izvor vitamina C, koji je, između ostalog, odličan za sintezu kolagena. Narendajte malo krompira, iscedite iz njega sok i natopite tupfere. I njih držite desetak minuta, isperite toplom vodom, dva puta dnevno.

Hladno mleko

Mlečni proizvodi su odličan izvor vitamina A u kome se nalaze retinoidi, odlični za održavanje kože sjajnom i zategnutom. Princip je isti – namočite hladnim mlekom kompresu, vatu ili tupfer i držite na očima dva puta dnevno.

Sok od pomorandže i glicerin

Sok od pomorandže ima visok sadržaj oba vitamina važna za kožu – A i C. Dodajte mu nekoliko kapi glicerina, natopite pamučni jastučić i nanesite na kožu ispod očiju. Dobit je višestruka: i lepota i ishrana kože, uz smanjenje podočnjaka.

Kokosovo ulje

Kao moćno prirodno i antiinflamatorno sredstvo, kokosovo ulje je efikasan metod za posvetljavanje tamnih podočnjaka. Prednost je i što „pegla“ bore i utiče na ispunjavanje linija ispod očiju. Koristite kokosovo ulje tako što ćete ga utrljati u područje ispod očiju, ostaviti preko noći, a zatim isprati ujutru toplom vodom.

Kurkuma i sok od ananasa

Kurkuma takođe može da pomogne da se minimiziraju podočnjaci. Pomešajte malo kurkume u prahu sa sokom od ananasa i napravite gušću pastu. Nanesite ovu mešavinu na podočnjake i ostavite oko 10 minuta, a onda je vlažnom krpom nežno uklonite pastu. Vežbajte ovu rutinu jednom dnevno.

 

Komentari (0)

Loading