Velika greška! Ovu hranu nikako ne smete da podgrevate
Foto: Shutterstock

Određene vrste bakterija u hrani se na temperaturi od 5 do 65 stepeni Celzijusa razmnožavaju brže, zbog čega je rizik od trovanja hranom, ali i za pojačano nadimanje i druge probleme s varenjem znatno viši ukoliko jedete takvu hranu.

Spanać

Iako spada u najzdravije namirnice, kada se spanać podgreje povećava se količina nitrita u njima, a oni su opasni kada se u telu spoje s aminima jer dalje proizvode vrlo kancerogene nitrozamine.

Celer

I u ovom slučaju krivci su nitrozamini, pa se preporučuje da se hrana koja sadrži celer konzumira čak i hladna umesto da se podgreje.

Krompir

Gotovo svi znaju da je ovo povrće jedno od najopasnijih ako se podgreje jer sadrži supstance koje mogu da izazovu trovanje ako dostignu više temperature.

Pečurke

One spadaju u hranu koja se, iako je korisna za ljudski organizam, teško vari, a kada se podgreju pečurke menjaju strukturu proteina, što izaziva nadimanje i bolove u stomaku.

Piletina

Kao s pečurkama, sličaj je slučaj i s visokim procentom proteina u pilećem mesu — vrlo visoke temperature narušavaju njihovu strukturu i dovode do zdravstvenih problema.

Pirinač

Jedna od omiljenih žitarica vrlo je korisna za organizam jer je bogata aminokiselinama, vitaminima i mineralima, ali pirinač sadrži i tzv. spore bakterije, koje mogu da prežive i termičku obradu, a kad posle pripreme obroka hrana s pirinčem odstoji na sobnoj temperaturi ove bakterije se razmožavaju i mogu da naprave problem. Zato je najbolje pojesti pirinač odmah ili da ga ostavite u frižideru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading