Oprez! Tokom trudnoće morate da pripazite na ovih pet stvari
Foto: Pixbay

Među prvim simtomima koji se u trudnoći javljaju i po kome žene shvataju da su u drugom stanju je mučnina. Nije pravilo da će svaka žena imati mučnine, ali praksa pokazuje da se u nekom trenutku u trudnoći pojave. Kako se izboriti sa ovim neugodnim simptomom, koja hrana pomaže, a koja ne, slede detalji.

Hrana koja podstiče mučninu

Činjenica je da u trudnoći dolazi do porasta hormona, što utiče na čitav organizam, ali i organe za varenje. Kod nekih žena dolazi do pojačanog apetita od samog početka trudnoće, a kod nekih se apetit smanjuje. Smanjenje apetita je češće i upravo ono može biti jedan od razloga zašto dolazi do mučnina.

Prazan želudac je krivac za osećaj odbojnosti prema hrani. Uz osećaj gladi, nije retkost da se aktiviraju i žlezde zaslužne za osećaj gađenja. Zato pri mirisu određenih namirnica trudnica ima reakciju. Rešenje je u sprečavanju gladovanja, a to se jedino može postići redovnim obrocima sa dosta proteina i ugljenih hidrata koji drže sitost. Masnoće, sa druge strane, treba izbegavati, jer one mogu biti jedan od razloga zašto se javlja mučnina u trudnoći.

Previše jaka i začinjena hrana, osim što može dovesti do gojaznosti tokom i nakon trudnoće, u maloj meri je korisna za plod, a često izaziva mučninu. Ovo je posebno izraženo kod žena koje ni pre trudnoće nisu uživale u obilnim obrocima.

Rešenje za mučninu u trudnoći se krije u maksimalnom balansiranju ishrane i obaveznih pet obroka u toku dana. Treba izbegavati velike količine mesa, a pri pravljenju obroka- oslanjati se na sveže voće i povrće. Jela sa termički obrađenim mesom po pravilu imaju jače mirise, pa ga u trudnoći treba postepeno uvoditi.

Između obroka, poželjno je uvesti užine koje podrazumevaju slane keksiće, poput krekera, uz dodatak čaja od nane. To će pomoći da se mučnine prorede, a šećer u krvi održava u normali. Ne treba se kriviti, jer greške u ishrani (kao i mučnine) tokom trudnoće su normalna stvar i dok ne utiču na plod, nisu opasne.

Osim o izboru namirnica i ishrani, potrebno je voditi računa i o izboru pića.

Unos alkoholnih pića

Unutrašnja hidratacija je jako bitna, jer ona povećava cirkulaciju krvi, što kasnije može uticati na lakši porođaj. Kao i uobičajeno, preporuka je unositi 2l tečnosti dnevno, ali nije svejedno koja vrsta tečnosti je u pitanju. Preporuka u trudnoći se ne razlikuje od uobičajene preporuke da treba unositi što više vode i svežih sokova, a izbegavati gazirana pića i alkohol. Alkohol nije poželjno izbegavati, već potpuno ukinuti.

Žene koje vole da se opuste uz čašicu- dve sigurno su razočarane, ali alkohol i trudnoća ne idu zajedno. Trudnicama je zabranjeno konzumiranje alkoholnih pića iz više razloga. Ispijanje alkoholnih pića predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje i mame i bebe. On sprečava pravilan protok kiseonika do bebe, što može biti jedan od uzroka njenog nepravilnog razvoja.

Unos određenih lekova

U prvom trimestru trudnoće, lekovi su apsolutno nepoželjni. O prilog tome govori veliki broj studija, pa su i lekari složni. Sa druge strane, ono što se u praksi sreće je da veliki broj žena ne shvati odmah da je u drugom stanju, pa se greške u konzumiranju lekova javljaju i u neznanju. Srećom, retko bude drastičnih posledica po plod ako buduća mama odmah prestane sa unošenjem konkretnog leka.

Unošenje lekova tokom trudnoće je dozvoljeno, ali ne svih. Poželjno je koristiti lekove koje je žena do trudnoće koristila, uvek uz procenu da li ima više štete nego koristi za majku i dete.

Ono što žene u trudnoći muči su najčešće respiratorne i urinarne infekcije, što se leči antibioticima. Oni su uz obaveznu preporuku i recept lekara dozvoljeni, kao i preparati na bazi paracetamola. Acetil- salicilna kiselina, odnosno lekovi andol i aspirin se ne preporučuju, jer mogu dovesti do spontanog pobačaja. U retkim situacijama se tolerišu male količine.

Svejedno, treba maksimalno izbegavati samostalnu kupovinu lekova i preparata u trudnoći (bez obzira što nije potreban recept), jer takvo ponašanje može uvesti u rizik samu trudnoću. Uvek se treba posavetovati sa lekarom pre uvođenja bilo kog preparata.To se odnosi i na dodatke ishrani (suplemente) i biljne preparate. Apoteka ima na svakom koraku, a tamo i stručnih lica sa kojima je moguće posavetovati se.

Ispijanje kafe

Trudnice imaju česte varijacije krvnog pritiska. Unošenje većih količina kofeina prvo diže, pa spušta krvni pritisak, što samo otežava stvar. Takođe, raste i broj otkucaja srca. Sve ovo vrlo nepovoljno može da se odrazi na plod.

Iz ovih razloga je uspostavljena optimalna granica za unos kofeina u trudnoći od 150- 300 mg dnevno. Ovu količinu organizam majke može bez problema da istoleriše. To znači da je u proseku dovoljna jedna šoljica kafe dnevno. Treba uzeti u obzir da se kofein nalazi i u drugim izvorima, poput gaziranih pića, čokoladi i sl, pa sa šoljicama kafe i čaja se treba ograničiti na ovaj način.

Duvanski dim

Konzumiranje cigareta je jedna od najštetnijih navika u trudnoći, jer su posledice po plod velike. Bez obzira na to, dobar deo žena ne shvata ozbiljnost situacije, pa se cigareta najteže odriče.

Zato se iznova i iznova govori o posledicama koje duvanski dim izaziva, a neke od njih su: smanjena kilaža novorođenčeta, prevremeni porođaj, pobačaj, ali i kasnija hiperaktivnost kod deteta. Smanjivanje cigareta nije od koristi, što žene često praktikuju. Rešenje je u ostavljaju cigareta pre same trudnoće, kako bi se smanjio štetni uticaj na bebu.

Mnogo veći problem predstavlja podatak da pasivno pušenje izaziva gotovo identične posledice po plod kao i aktivno pušenje. Obzirom da na ove okolnosti nije lako uticati, trudnice treba da izbegavaju zadimljene objekte, poput kafića, restorana i kafana. Bliskim osobama treba skretati pažnju na ovaj problem, te ne dozvoljavati pušenje u zatvorenim prostorijama.

Sve je međusobno povezano, ali važno je na umu imati jedno: Od zdravlja trudnice zavisi zdravlje bebe. Borba za zdravo potomstvo počinje malim koracima i od prvih dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading