Ovo su tri ključna dokaza zbog kojih treba da ugasite cigaretu
Alo!

Sagorevanje – pušenjem cigarete sagoreva se duvan i tada se oslobađa najštetniji produkt ovog procesa, a to je duvanski dim. Nauka je do sada prepoznala oko šest hiljada materija koje se nalaze u duvanskom dimu, među kojima je oko 100 označeno kao štetno ili potencijalno štetno.

Ugljen monoksid – U pitanju je toksin bez boje i mirisa, koji je produkt nepotpunog sagorevanja duvana. Izaziva najviše akutnih trovanja, a za hemoglobin u krvi se vezuje 200 puta češće nego kiseonik i tako remeti normalan prenos kiseonika.

Katran – takođe među najopasnijim materijama koje se nalazi u duvanskom dimu. Katran je mešavina nekoliko hiljada sastojaka duvanskog dima, od kojih je preko 50 kancerogenih. Tokom uvlačenja duvanskog dima kondenzuje se u ljepljivu, sirupastu masu u plućima i drugim disajnim organima gde uzrokuje različite bolesti, stvarajući uslove za mogućnost razvoja disajnih infekcija i pušačkog kašlja.

Ovo su tri ključna dokaza zbog kojih treba da ugasite cigaretu

Alo!

 

 

I ako sve to znaju, neki pušači ipak ne prestaju da puše

Pušači su često svesni svih ovih rizika pa ipak iz različitih motiva ne ostavljaju cigarete. Deo rešenja u tom slučaju može da bude informisanje o manje štetnim, naučno zasnovanim alternativama. Poslednjih godina, istraživanja su ponudila rešenje koje je bazirano na tehnologiji zagrevanja duvana na mnogo nižoj temperaturi, čime se eliminiše duvanski dim. Najpoznatiji uređaj u ovoj kategoriji je IQOS, koji procesom zagrevanja ne sagoreva duvan i samim tim ne emituje duvanski dim, već aerosol koji sadrži i do 95 odsto manje štetnih materija. IQOS je prvi i jedini sistem za zagrevanja duvana koji je Američka agencija za hranu i lekove (FDA) prošle godine svrstala  kao proizvod modifikovanog rizika, zaključivši da je izloženost štetnim materijama prilikom korišćenja ovog uređaja značajno smanjena u poređenju sa cigaretama.

Upotrebom manje štetnih alternativa izbegavaju se štetni produkti sagorevanja, poput katrana i ostalih opasnih materija koje se nalaze u duvanskom dimu, a nivo ugljen monoksida je smanjen do 98 odsto. Ipak, ni ovi uređaji nisu bez rizika jer sadrže nikotin koji izaziva zavisnost.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading