Šta je sagorevanje, a šta zagrevanje?
iStock platforma

 

Pogrešno je za najvećeg krivca za bolesti izazvane pušenjem nominovan nikotin, ali je nauka dokazala da je to zapravo duvanski dim, koje emituje više od 6000 materija od kojih je 100 štetno ili potencijalno štetno. Da bi se duvanski dim stvorio potrebno je da dođe do procesa sagorevanja koji započinje na 400 stepeni celzijusa. Tada cigareta počinje da gori i stvara dim. Temperatura upaljene cigarete može dostići i 900 stepeni celzijusa, a na tolikoj temperaturi se, putem dima, emituju sve štetne materije.

Šta je sagorevanje, a šta zagrevanje?

iStock platforma

 

 

Da li postoji način da se sagorevanje izbegne, kao i emisija štetnih materija?

Odgovor je da postoji način i to upravo zahvaljujući nauci i tehnologiji, koja je dokazala da se nikotin oslobađa iz duvana već na nižoj temperaturi, od oko 250 stepeni Celzijusa, a to znači da se potpuno izbegne proces sagorevanja i zato su naučnici stvarili manje štetne alternative, kao bezdimne uređaje. Ti proizvodi su bazirani na tehnologiji zagrevanja duvana, jer se zagrevanjem ne stvara dim već aerosol koji predstavlja kombinaciju kapljica tečnosti, čvrstih čestica i vazduha, a duvanskim dim sadrži isključivo čvrste čestice.

Alternative pomažu u promenama

Pušači bi trebalo da znaju da postoji drugi način da prestanu sa pušenjem cigareta ili bar da smanje zdravstvene rizike kojima su izloženi. U prilog tome svedoče brojni svetski eksperti kao i naučne studije iz oblasti javnog zdravlja potvrđuju da ključna razlika između postojanja dima i njegove eliminacije putem pomenutih proizvoda može napraviti istinsku razliku u svakodnevnoj brizi o zdravlju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading