NE BACAJTE VODU OD KISELIH KRASTAVČIĆA:  Otklanjanja umor,  smiruje opekotine od sunca, protiv gorušice, a iznenadiće vas ovaj razlog
Shuterstoock

Svi smo već to prošli: tegla krastavaca je prazna, a onda bacimo tečnost u sudoperu ili u wc šolju. Ali kada pogledate ovu listu, naći ćete definitivno bar jednu ili dvije upotrebne svrhe za ovu tečnost, koje imaju svoje kvalitete.

Sirćetna tečnost od kiselih krastavca bogata je elektrolitima pa je možete popiti bez ikakvih drugih dodataka nakon napornog vežbanja i tako povratiti deo vrednih elemenata koje ste izgubili znojenjem. Dobar je i izvor kalijuma koji sprečava grčenje mišića. Pripazite samo da tečnost odvojite od belog luka, kapra i drugih komadića začina koji se obično u nju stavljaju.

 Za opekotine od sunca.

Umočite vatu u tečnost od krastavaca i namažite opekotine od sunca. Sirće u tečnosti pomoći će da se koža smiri.

Kiseli krastavčići kap nežna zamena za sirće

Ovaj sok od kiselih krastavaca smatrajte nežnom vrstom sirćeta kojom možete začiniti razne vrste zelenih salata, salatu od krompira i tvrdo kuvanih jaja. Tečnost možete dodati jogurtu pa napraviti preliv za salatu ili je iskoristiti za marinadu mesa. Nalijte malu količinu sirćetne kiseline na kriške žutog luka. Tako ćete omekšati ove plodove, smanjiti njihovu ljutinu i pripremiti ih za dodatak komplesnijim salatama od povrća.

Voda od kiselih krastavčića melem za koktele

Kisela tečnost može poslužiti i za pripremu neobičnih koktela! Sok kiselih krastavaca možete dodati prljavom martiniju (umesto maslinovog soka koji se obično stavlja) ili njime "preseći" čašicu viskija, što je postao veliki trend. 

Protiv mamurluka

Poslije žurke i mnogo alkohola, vaše tijelo je dehidrirano, a bolni mamurluk je na putu. Prije nego što odete na spavanje, popijte malo tečnosti iz kiselih krastavaca i vidjećete (ali i osjetićete) da će vam biti mnogo bolje kada ustanete!

Protiv gorušice i mučnine

Krastavci se obično kisele u mešavini sirćeta i meda. Oba sastojka su odlična za vaš stomak. Mali gutljaj ove tečnosti prije jela i možete da zaustavite stomačne probleme.

Protiv prehlade i bola u grlu

Kada se pojave prvi simptomi, progutajte jednu kašiku ove tečnosti. Sirće je jednako dobro kao i sirup protiv kašlja, a i prirodnije je.

Za kuhanje

Možete da koristite ovu tečnost u vašoj salati ili kao zamjenu za sirće. Možete čak i da je pomiješate sa jogurtom kako biste napravili dresing za zelenu salatu, salatu od jaja, ribu ili krompir. Neki koriste ovu tečnost kako bi marinirali meso da bi postalo mekše.

Da održite hranu svežom

Ako ste pojeli sve krastavčiće, onda stavite tvrdo kuhana jaja, luk i bijeli luk u teglu sa ostatkom tečnosti kako biste ovoj hrani dali finu notu, ali i kako bi trajali duže. Ovaj trik takođe funkcioniše i sa konzerviranim povrćem kao što je paradajiz, grašak i artičoke.

Za čišćenje bakarnih predmeta

Samo stavite malo ove tečnosti na sunđer i oribajte bakarne predmete kako bi opet zasijali.

Služi kao đubrivo i kao ubica trave

To zvuči možda čudno, ali ova tečnost je veoma dobra u oba slučaja. Za biljke kao što su ljiljani, koji vole kiselo zemljište, ova tečnost radi kao đubrivo. Trava u vašoj bašti može lako da nestane ako je polijete sa ovim.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading