NAPRAVITE SLATKO OD DUNJA PREMA TRADICIONALNIM RECEPTIMA Dva načina pripreme za uživanje u jesenjim danima (RECEPT)
Foto: Bakina kuhinja

Dunja spada u najzdraviju voćku koja vrvi od vitamina C, B1 I B2, cinka, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, bakra, natrijuma, karotena, mangana i dijetetskih vlakana.

Slatko od rendanih dunja

Sastojci:

3 kg dunja
2 limuna
100 gr oraha
2 kg šećera
500 ml vode

Priprema:

Ogulite i izrendajte dunje. Držite ih u činiji sa vodom da ne požute.

U veću šerpu stavite šećer i vodu da se prži dok ne postane smeđ.

Zatim, dodajte izrendane dinje i kuvajte uz povremeno skidanje pene.

Pred kraj dodajte limun isečen na kolutove i isitnjene orahe.

Kuvajte još pet minuta.

Dok je topao, sipajte u sterilisane tegle. Prekrijte krpom i ostavite da se ohladi. Hermetički zatvorite i čuvajte na suvom i hladnom mestu.

Slatko od dunja na kockice

Sastojci:

1 kg dunja
1,2 kg šećera
1 limun

Priprema:

Oljuštite dunje i iseckajte na kockice. Stavite ih u šerpu punu hladne vode da ne potamne, a zatim u istoj kuvajte.

Kada proključa ostavite ih još par minuta, pa izadite i procedite.

U toj vodi dodajte šećer i skuvajte šećerni sirup, dodajte sok od limuna i dunje.

Kuvajte dok se tečnost ne zgusne. Sve vreme skidajte penu kašikom.

Kada je slatko gotovo, prekrijte mokrom krpom i ostavite da se hladi preko noći. Ujutru sipajte u tegle i dobro zatvorite.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading