"HRVATI, ŠTA STE TO NAPRAVILI?" Stranci traže diskvalifikaciju Hrvatske s Evrovizije PITAJU SE DA LI JE TO MUZIKA ILI POLITIKA?
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Evrovizijska groznica ne trese samo Srbiju, već i Hrvatsku koja je na festivalu Dora 2023. izabrala svog predstavnika koji će u maju otputovati u Liverpul i nastupiti na 67. smotri popularne muzike. Ove godine boje Hrvatske predstavljaće riječki alternativni pank-rok sastav Let 3 sa pesmom „Mama ŠČ“.

Članovi kontroverznog benda su se pojavili u haljinama, zapravo kostimima koji podsećaju na vojne uniforme, pošto je prave uniforme zabranjeno nositi na sceni Evrovizije. U ovom performansu oživljen je i lik Vladimira Iljiča Lenjina s raketama u levoj i desnoj ruci. Kraj nastupa obeležilo je skidanje haljina na sceni i ruže koje su članovima benda bile zabodene u zadnjice.

Foto: Youtube/Printscreen

 

Odmah nakon pobede riječke grupe Let 3 počeli su da se nižu kritički i ne baš prijatni komentari. Osim hrvatskih gledalaca, i strani fanovi Evrosonga ispratili su hrvatski izbor za pesmu Evrovizije, a kako stvari stoje na Tviteru, stranci traže bojkot i diskvalifikaciju Hrvatske sa ovog festivala. „Mama kupila traktora ŠČ“ i „Mama, idem u rat, Onaj mali psihopat“ stihovi su koji su razbesneli fanove najpopularnijeg muzičkog takmičenja na svetu.

„Odmah diskvalifikujte Hrvatsku ili barem pesmu“, „Želim Hrvatskoj nula bodova na Evurosongu“, „Hrvati, šta ste to napravili? Ako se ovo kvalifikuje u finale, biću jako uzrnemiren“, „Šta nije u redu s vama?“, neke su od kritika.

Postoje i oni koji u svemu vide političku pozadinu i navode da to može samo da pomogne Hrvatima da se dobro plasiraju.

„Pesma se obrušava na Lukašenka i Putina“, „Jasno je da Evrosong više nije muzičko takmičenje. Politika je. Zato Hrvatska ima šanse da uđe u top 5“, misle drugi gledaoci.

Let 3 je na Dori trujmfovao s ukupno 279 bodova, a drugoplasirani ženski sastav Harmonija disonance, koje su nedeljema pre finala bile glavni favorit imale su 155. 

Šta znači ŠČ?

Naziv pesme, koji je mnoge zbunio, članovi grupe Let 3 pokušali su odbjasne na sledeći način.

- ŠČ je s jedne strane ulaz u korene civilizacije, jer je ŠČ stara hrvatska reč, glas i slovo, barem 3.000 godina starije od prvog pisma Sumera. Za one koji nisu čuli za Sumere, ŠČ je i hiljadama godina starija od pismenosti u Srbiji, a i Čačku - rekli su u svom stilu za hrvatski portal 24sata.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading