BRITANSKI TENKOVI STIGLI U POLJSKU; Ukrajina kreće u kontraofanzivu (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo!/Ilustracija

Glavne borbe se trenutno vode u okolini Severska, južno od Bahmuta i istočno od Slavjanska.

U području Harkova, u nikolajevskom i hersonskom pravcu vode se artiljerijski dueli, ali bez značajnijih teritorijalnih promena.

 

Bivši poljski predsednik Leh Valensa šokirao svet

11.20 - Populaciju Rusije trebalo bi smanjiti na 50 miliona, smatra bivši poljski predsednik Leh Valensa. Detaljnije čitajte OVDE.

BRITANSKI TENKOVI STIGLI U POLJSKU Oklopna četa iz Ujedinjenog Kraljevstva je tu zbog Rusije

22.46 - Britanski tenkovi su stigli u Poljsku, njihov cilj je da odvrate rusku agresiju i da popune oklopne jedinice umesto tenkova koje je Poljska donirala Ukrajini. Detaljnije pročitajte OVDE.

Ukrajina kreće u kontraofanzivu

22.18 - Zamenica ukrajinskog premijera pozvala je civile da hitno napuste južnu pokrajinu Herson, koju su zauzele ruske snage, jer ukrajinska vojska planira kontraofanzivu. Detaljnije o mogućoj kontraofanzivi čitajte OVDE.


Oklopna kola Mastif kod ukrajinskih marinaca

21:46 - Vozilo je dizajnirano za prevoz velikog broja vojnih lica i dva člana posade. Mastif ima maksimalnu brzinu od 90 km/god, može gađati iz mitraljeza od 7,62 do 12,7 mm ili automatskim bacačem granata kalibra 40 mm.
 

SAD: Sankcije na rusku naftu produbljuju globalnu krizu

21:15 - Američki zvaničnici razrađuju plan smanjenja globalnih cena nafte koji nikada ranije nije bio isproban, kako bi sprečili produbljivanje ekonomske krize i nestašicu hrane, piše "Njujork Tajms".


Taj plan bi, kako se navodi, bio usklađen sa evropskim sankcijama i omogućio bi održavanje isporuka ruske sirove nafte na globalna tržišta i to po značajno sniženoj ceni.

Novo obraćanje Zelenskog

20:47 - "Raketni udar na oblast Časiv Jar u Donjeckoj oblasti. Kožen, koji ih kažnjava za takve udare, kožen, koji ih udara na najboljim mestima, u stambenim naseljima, ubija apsolutno sve. Posle ovakvih udara smrad ne može da kaže da nisu znali ili razumeli", deo je nesvakidašnjeg obraćanja predsednika Ukrajine.

 

 

"Grad" tukao po Donjecku

20:20 - Ukrajinske trupe su u 20:50 ispalile pet raketa iz lansera „Grad“ na selo Verhnjetorecko u DNR, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

BRITANSKI TENKOVI STIGLI U POLJSKU; Ukrajina kreće u kontraofanzivu (FOTO/VIDEO)

Printscreen

 

Troje poginulih, 11 ranjenih, četvoro nestalo

19:45 - Tri osobe su poginule, a 11 ih je ranjeno u ukrajinskom granatiranju u okrugu Šahterski, 40 kilometara istočno od Donjecka, izjavio je danas lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.


On je na svom Telegram kanalu dodao da se četiri osobe vode kao nestale, prenosi TASS.
 

Ispaljeno 429 projektila na DNR, tvrde ruski izvori

19:30 - Ukrajinske trupe su za dan ispalile 429 projektila na teritoriju DNR, saopštilo je predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

Rusi u Donbasu

19:13 - Ruska "Z" jedinica objavila je današnje fotografije sa fronta u Donbasu.

 

 

Dvoje stradalih u požaru kod Uljanovska

18:55 - Dve osobe su stradale u požaru na benzinskoj pumpi u blizini Uljanovska, javila je "RIA Novosti".

 

Postoje izvesne indicije da Ukrajina koristi američko naoružanje

18:40 - Američki sistem "Džavelin", antitenkovski ručni raketni bacač, pronađen je u garaži na oslobođenoj teritoriji LNR, javlja dopisnik Sputnjika.

 

 

"Krasivoe"

18:22 - Reaktivna artiljerija ruskih snaga potiskuje Oružane snage Ukrajine zapadno od Lisičanska. Ruski izvori su objavili snimak uz jednu reč - "prelepo" - (krasivoe).

 

 

Francuska očekuje prekid isporuke ruskog gasa

18:04 - Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je danas da je potpuni prekid isporuka ruskog gasa trenutno najverovatniji scenario, prenosi Rojters.

On je to rekao na konferenciji o poslovanju i ekonomiji, navodi agencija.

"Moramo da se pripremimo za potpuni prekid isporuka ruskog gasa. To je, barem kako sada stvari stoje, najverovatniji scenario", rekao je Le Mer.

Celu vest pročitajte na OVOM LINKU.

Nemačka okreće leđa Ukrajini?

17:50 - Italijanski list "Korijere dela sera" objavio je da Nemačka blokira 9 milijardi pomoći EU Ukrajini.

Prema izvorima lista, Nemačka je više od mesec dana blokirala isplatu ove značajne finansijske pomoći Ukrajini. Kako prenosi "Korijere dela sera", Berlin je odobrio isplatu samo prve tranše od milijardu evra.

List tvrdi da nemački ministar finansija Kristijan Lindner ne odobrava da Brisel ponudi toliku finansijsku pomoć Ukrajini na račun evropskog duga.

Ubijena dvojica poznatih ukrajinskih diverzanata

17:34 - Oružane snaga RF neutralisale su ukrajinske diverzante kodnih imena Čiža i Rapira, koji su hteli da izvedu vojne akcije na teritorijama oslobođenim od Oružanih snaga Ukrajine.

Kako je navedeno s ruske strane, diverzanti su eliminisani nakon što su odbili da se predaju.

Zelenski želi kraj rata, Amerikanci sumnjaju

17:17 - Ukrajinski čelnici poručuju da žele da pokrenu kontraofanzivu kako bi ponovo zauzeli svoje teritorije, što američki zvaničnici - iako podržavaju javno, privatno smatraju da je malo verovatno.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prošle nedelje je rekao da želi da se rat završi do kraja godine, ali u Vašingtonu u to ozbiljno sumnjaju i pitaju se da li je to uopšte vojno ostvarljivo.

Kadirov objavio snimak s prve linije fronta

16:50 - Predsednik čečenije Ramzan Kadirov objavio je snimak urbane borbe u Luganskoj Narodnoj Republici.

 

 

MO Ukrajine: Imamo velike gubitke

16:30 - Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov izjavio je da ukrajinska vojska trpi brojne gubitke i da je iscrpljena.

Celu vest možete pogledati na OVOM LINKU.

Velika Britanija obučava ukrajinsku vojsku

16:16 - U Velikoj Britaniji u toku je obuka prve grupe ukrajinskih vojnika, od kojih su mnogi u tu zemlju stigli bez ikakvog vojnog iskustva, u trenutku kada Ukrajina nastoji da zameni vojnike koji su stradali ili su ranjeni tokom rata.

Celu vest pročitajte na OVOM LINKU.

Ukrajinci tuku po Donjecku

16:00 - Ruševine i požari – ovako izgledaju stambene zgrade Kijevskog okruga grada Donjecka, koje svakodnevno granatiraju Oružane snage Ukrajine.

 

Zabavno i uz muziku: Ukrajinski militanti pokazali kako se granatira Donbas

15:48 - Unutrašnjost nemačke samohodne haubice PzH 2000 i lica Oružanih snaga Ukrajine prikazani su na još jednom „zapaljivom“ videu.

Jedna od ovih granata kalibra 155 mm je možda odnela nečiji život u Donjecku, Makijevki ili Gorlovki, objavili su ruski izvori.

 

Bajden ukida sankcije na rusku naftu

15:32 - U jeku rata u Ukrajini i sve brojnijih sankcija koje zapadne zemlje uvode Rusiji, "Njujork tajms" prenosi da će uskoro doći do promene strategije Sjedinjenih Američkih Država.

Naime, Džozef Bajden već je naložio svojim saradnicima da oforme plan koji će omogućiti protok ruske nafte, ali po ograničenim cenama.

Ukrajinski Mig patrolira nebom

15:15 - Ukrajinski izvori objavili su snimak iz Mig-a 29 na nepoznatoj lokaciji.

 

 

Raketirana Novobahmutovka

14:59 - Ukrajinske snage su za 25 minuta dva puta gađale Novobahmutovku, na koju je ispaljeno 15 raketa iz sistema BM-21 „Grad“ i četiri granate kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontroli i koordinaciju prekida vatre.

 

 

Rusija: U granatiranju Hersona oštećena bolnica

14:46 - Gradska klinička bolnica u Hersonu, na jugu Ukrajine, oštećena je u granatiranju koje su izvele ukrajinske trupe, saopštila je policija Hersonske oblasti.

 

 


U saopštenju na Telegramu navedeno je da ukrajinske trupe u granatiranju koriste i američke raketne sisteme HIMARS, prenosi RIA Novosti.

 

Zastrašujući napad na Slavjansk

14.35 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska vojska preciznim navođenim oružjem gađala mesto privremenog lociranja artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine, koje se nalazilo  u gradu Slavjansku (DNR) na teritoriji fabrike keramike.

Eliminisano je do 100 ljudi, više od hiljadu granata za američke haubice M777 i oko 700 granata za višecevni raketni sistem "Grad".

Ministarstvo odbrane objavilo je snimke protivartiljerijske borbe ruske vojske u DNR.

14.18 Tokom dejstva ruske vojske uništen je vod ukrajinskih sistema „Uragan“ u rejonu Кonstantinovke, a kod Deržinska sistemi „Grad“.

 

 

 

 

 

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su u poslednja 24 časa pogodile tri komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji DNR

 

 

 

 

 

 

Bombardovano je i naselje Netajlovo

13.44 Ukrajinske oružane snage ponovo su danas granatirale i grad Alčevsk u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), koristeći raketne sisteme HIMARS koje isporučuju SAD, izvestila je misija LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre na svom Telegram kanalu, prenosi TAS S.

U izveštaju stoji da su četiri rakete rano jutros lansirane iz pravca Artjomovska.

Alčevsk je juče granatiran sa šest raketa HIMARS, a to je bilo prvo granatiranje ovog grada od strane ukrajinskih snaga od 2014. godine, navodi TAS S.

 

Jutarnji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

13.25 Lovci Su-35 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su u vazduhu dva ukrajinska aviona Su-25 i jedan MiG-29 u Donjeckoj Narodnoj Republici;

- Oružane snaga Rusije su u raketnom napadu na «keramički kombinat» u Slavjansku eliminisale oko 100 ukrajinskih vojnika, i uništile više od 1.000 granata za američke haubice M777;

- Ruska avijacija uništila je tri komandna centra u DNR, ljudstvo i tehniku, uključujući ekstremistički bataljon "Kraken";

 

Ministarstvo odbrane Francuske ostaje u kontaktu sa ruskim kolegama

12.56 Francusko ministarstvo odbrane ostaje u kontaktu sa svojim ruskim kolegama, izjavio je danas francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorni.

- Mi nismo u ratu sa Rusijom. Kontakti sa vojnim i civilnim zvaničnicima nastavljaju se. Ne možemo u potpunosti da prekinemo komunikacione kanale sa Moskvom - rekao je francuski ministar u intervjuu za list "Žurnal di dimanš".

Britanski izveštaj iz Slavjanska: Ruska artiljerija nastavlja da napada oblast

 

11.25 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je danas u dnevnom izveštaju da ruska artiljerija nastavlja da napada područje Slavjanska u Donbasu. Kako se navodi u izveštaju objavljenom na Tviteru, artiljerija gađa grad iz okoline Izjuma na severu i Lisičanska na istoku.

Ruske snage verovatno su napravile još neki mali teritorijalni napredak oko grada Popasne, navodi se u britanskom izveštaju.

"Požari iz Izjuma nastavljaju da se šire duž ose magistralnog puta E40. Kontrola puta E40, koja povezuje Donjeck sa Harkovom, verovatno će biti važan cilj za Rusiju, dok pokušava da napreduje kroz Donjecku oblast", zaključuje se u izveštaju.

Vlasti u Kijevu izdale naredbu da se minira granica sa Belorusijom

11.21. Vlasti u Kijevu izdale su naredbu da zbog straha od mogućeg napada i uključivanja Belorusije u rat na strani Rusije i napad na severnom pravcu, da se kompletno minira granica, sa posebnim naglaskom na drumske i železničke pravce koji gravitiraju prema liniji razdvajanja sa Belorusijom.

- Trenutno situaciju u potpunosti kontrolišu vojne jednice oružanih snaga Ukrajine, jednice Teritorijalne odbrane i jednice drugih vojnih formacija, kao i agencija za sprovođenje zakona. Naši branioci svakodnevno sprovode niz mera za unapređenje i inžinjerijsko uređenje odbrambenih pozicija - reako je Naev.

Prema njegovim rečima vojska preuzima mere da se prvo miniraju najugroženijim pravci, postavljanjem inženjerijskih barijera. Jednice granične straže ojačavaju svoju zonu na svim pretećim pravcima.

Na društvenim mrežama pojavio se i snimak postavljanja mina prema Belorusiji kako na putevima, tako i na železničkoj infrastrukturi.

 

 

Ukrajinski izveštaj o ruskim gubicima

 

 

 

Ruski ministar obrazovanja doneo prvu pošiljku udžbenika u Melitopolj

10.41 Ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov doneo je prvu pošiljku udžbenike iz Rusije u grad Melitopolj u Zaporoškoj oblasti, saopštila je danas gradska uprava tog ukrajinskog grada koji je pod ruskom kontrolom.

"Ministar prosvete Ruske Federacije Sergej Kravcov doneo je danas u Melitopolj prvu pošiljku knjiga koje će deca koristiti za učenje", navodi se u saopštenju gradske uprave na Telegramu, prenosi agencija TAS S.

Kravcov je rekao da će učenici biti vaspitavani u tradicijama prijateljstva među narodima.

Ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom oblašću i azovskim delom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine.

U regionima su formirane civilno-vojne uprave, počeli su da se emituju ruski TV kanali i radio-stanice, obnavljaju se trgovinske veze. Regioni su objavili da planiraju da uđu u sastav Rusije.

Početak priprema za restauraciju mosta u Marijupolju

 

 

 

Rusi zaustavljeni?

10.13 Guverner Luganska Serhij Haidai objavio je na Telegramu da ruske snage "pucaju duž celog fronta".

On takođe navodi da je ukrajinski kontranapad naterao Ruse da zaustave napad.

 

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak uništavanja ukrajinskih oklopnih vozila

 

 

 

"Njujork tajms upozorava da američka pomoć Ukrajini nije bezgranična"

09. 18. U SAD sumnjaju da Vašington i Zapad mogu nastaviti sa isporukama oružja i municije Ukrajini na sadašnjem nivou, bez ugrožavanja sopstvene borbene gotovosti, piše "Njujork tajms"

List navodi da, prema ocenama, kako zvaničnih lica, tako i analitičara, "vojna pomoć koju je odobrio Kongres, trajaće do drugog kvartala naredne godine", ali ostaje otvoreno pitanje da li će biti nastavljena.

Dobrovoljci se spremaju za odlazak na front

09.12 Na društvenim mrežama je objavljen snimak dobrovoljaca iz bataljona "Tigr" iz Primorskog kraja Rusije koji se obučavaju pred odlazak na front.

 

 

 

 

 

 

Skandal ukrajinskog ambasadora

08.34 Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski otpustio je u subotu ambasadora te zemlje u Nemačkoj, Andreja Meljnika, kao i nekoliko drugih visokih stranih izaslanika, navodi se na predsedničkom sajtu.

 

Rusi uništili ukrajinski raketni bacač kamufliran u kamion

08.24 Snimak granatiranja ukrajinskih oružanih snaga iz višecevnog raketnog bacača kamufliranog u civilni kamion, i njegovog uništavanja od strane ruske artiljerije nakon otvaranja vatre.

 

Ukrajinska vojska granatirala je Šahtjorsk nakon čega je izbio veliki požar

 

 

Ukrajinska vojska granatirala je Šahtjorsk nakon čega je izbio veliki požar.

 

 

 

Žestoke borbe u okolini Severska

07.58 Glavne borbe se trenutno vode u okolini Severska, južno od Bahmuta i istočno od Slavjanska. U području Harkova, u nikolajevskom i hersonskom pravcu vode se artiljerijski dueli, ali bez značajnijih teritorijalnih promena.

 

 

 

Rusija tvrdi: Uništili smo oružje Zapada

07.45 Rusija je ponovo uništila zapadno oružje usred intenzivnih borbi na istoku Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, usred pojačanih napora Moskve da osvoji ostatak Donbasa.

Hangar u kojem se nalaze američke haubice M777 uništen je u blizini sela Časiv Jar u Donjeckoj oblasti, rekao je portparol ministarstva Igor Konašenkov.

Poginuo je i jedan broj ukrajinskih vojnika, dodao je on.

 

 

07.40 - Artiljerija radi celu noć

 

 

 

 

 

07:05 – Ukrajinske snage granatirale Donjeck i Alčevsk

Ukrajinske oružane snage izvele su snažno granatiranje stambenih četvrti Donjecka koristeći artiljeriju kalibra 155mm, što je standardni NATO kalibar, saopštila je danas misija samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Prema izveštaju, rano jutros lansirane su 22 rakete na šest stambenih okruga Donjecka, prenosi TAS S.

U izveštaju stoji da su četiri rakete rano jutros lansirane iz pravca Artjomovska.

Alčevsk je juče granatiran sa šest raketa HIMARS, a to je bilo prvo granatiranje ovog grada od strane ukrajinskih snaga od 2014. godine.

Donjeck nakon žestokih sukoba

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Pera Detlic

10.07.2022 19:39

Ima li neko normalan od generala vojske Ukrajine,Zelenski ih samo gura u smrt.On je produzena ruka natoa a kad bude zagustelo on ce pobeci.