ZAPAD UMORAN OD RATA? Zalihe oružja se iscrpljuju, pomoć Ukrajini neće trajati još dugo
Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

List navodi da, prema ocenama, kako zvaničnih lica, tako i analitičara, "vojna pomoć koju je odobrio Kongres, trajaće do drugog kvartala naredne godine", ali ostaje otvoreno pitanje da li će biti nastavljena.

"Predsednik Bajden se zakleo da će pomagati Ukrajini "onoliko koliko bude bilo potrebno", ali ni on, niti bilo ko drugi ne može reći koliko dugo će trajati ili koliko još SAD i njihovi saveznici mogu to da rade sa distance, izbegavajući direktno vojno mešanje", navodi se u tekstu.

 

 

List ističe da "zvanična lica priznaju da će u nekom trenutku zalihe oružja u SAD i Evropi biti iscrpljene. Iako su SAD odobrile vojnu i drugu pomoć Kijevu u vrednosti od 54 milijarde dolara, niko ne očekuje još jedan ček od 54 milijarde dolara, kada prvi bude potrošen".

U vezi s tim, podseća list, Vašington je pozvao ostale države da iz svojih magacina isporuče Ukrajini preostalo sovjetsko naoružanje, koje Ukrajinci bolje poznaju.

Kako piše list, to će biti jedna od tačaka dnevnog reda tokom posete Bajdena Bliskom istoku naredne nedelje, pošto su neke arapske države "nekada bile klijenti Moskve" u pogledu isporuka oružja.

 

 

"Njujork tajms" zaključuje da će biće teško nastaviti na istom nivou pružanje materijalne pomoći Kijevu i zato što raste umor od rata sa obe strane Atlantika.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte u našem BLOGU UŽIVO.

Komentari (0)

Loading