NEMAČKU ČEKA PRIVREDNI INFARKT Najjača evropska ekonomija na izmaku snage, neki NEĆE izdržati!
Foto: Shutterstock/Oxanaso

Nemačka je pre rata u Ukrajini dobijala oko 55 odsto gasa iz Rusije, a sada dobija oko 35 odsto. Više od polovine građana greje se na gas. Industrijski giganti poput BASF-a zavise od uvoznog gasa, a ako hemijski koncern prestane sa radom, mnogi će ostati bez sirovina i delova za svoje proizvode.

Raste nervoza uoči narednog ponedeljka, kada počinje redovno godišnje održavanje gasovoda Severni tok 1. Svake godine je zatvoren na deset dana. Hoće li ga Vladimir Putin ponovo otvoriti?

Za razliku od Hrvata koji su rođeni u krizi, Nemci su veoma osetljivi na inflaciju, rekordne skokove cena goriva, moguće zatvaranje fabrika i porast nezaposlenosti u slučaju da zemlja iznenada ostane bez ruskog gasa. Za godinu dana gas je u maju skočio za 55,2 odsto, struja je skuplja za 21,5 odsto, a dizel za 52 odsto, piše uticajni nedeljnik "Der Špigl". Suncokretovo ulje skuplje je za 65,2 odsto, a testenina za 33,2 odsto. To ne smeta nikome ko živi u minusu i prelazi sa jedne karte na drugu.

Pripremajući vladu i javnost za tešku jesen, nemački kancelar Olaf Šolc je pre nekoliko dana održao sastanak sa poslodavcima i sindikatima i pozvao ih na saradnju po modelu sličnog poteza velike koalicije socijaldemokrata i demohrišćana tokom kriza iz 1967.

NEMAČKU ČEKA PRIVREDNI INFARKT Najjača evropska ekonomija na izmaku snage, neki NEĆE izdržati!

Foto: AP Paul White

 

„Trenutna kriza se neće završiti za nekoliko meseci“, rekao je Šolc. "Rat u Ukrajini, pandemija korone, poremećeni lanci snabdevanja, rastuće cene energenata, inflacija. Nemačka je suočena sa istorijskim izazovom, moramo se pripremiti na to da se ova situacija neće promeniti u doglednoj budućnosti", upozorio je Šolc. Cilj sastanka je da se sa sindikatima dogovori smanjenje pritiska na povećanje plata kako se ne bi pothranila spirala inflacije.

Kako smanjiti troškove

U međuvremenu, političari i institucije se takmiče ko će doći do originalnije ideje o uštedi energije. Berlinski liberal (FDP) Sebastijan Čaja predložio je da se ukine atraktivno noćno osvetljenje Brandenburške kapije. On predlaže da bi znamenitosti trebalo da budu osvetljene samo do ponoći. Da li kupola Rajhstaga mora da bude osvetljena cele noći?“, pita se političar.

Jedan broj gradova i opština u Nemačkoj već je odlučio kako da smanje troškove. Bavarski grad Augsburg više neće noću osvetljavati svoje istorijske zgrade, prigušujući uličnu rasvetu i dodatno snižavajući ionako nisku temperaturu u otvorenim bazenima.

Kompanija "Vonovia", najveći vlasnik stanova za izdavanje, najavila je da će smanjiti grejanje noću. Minhenski bazeni smanjuju temperaturu vode na 22 stepena Celzijusa, kao i mnogi drugi gradovi. Nirnberg zatvara tri od četiri zatvorena bazena u letnjim mesecima i produžava rad otvorenih bazena do kraja septembra. Na mnogim mestima ulična rasveta je delimično ugašena ili prigušena, što često čini najveći udeo u potrošnji električne energije u naselju.

NEMAČKU ČEKA PRIVREDNI INFARKT Najjača evropska ekonomija na izmaku snage, neki NEĆE izdržati!

Foto: Shutterstock

 

Mnogi gradovi i opštine već štede na kontroli temperature u državnim i javnim zgradama. Klima-uređaji su podešeni na višu temperaturu nego ranije, prenosi Špigl, zimi bi sobne temperature trebalo da budu i do dva stepena niže. Isto će biti urađeno i u zgradi Bundestaga.

Ponestaje energije

Ministar ekonomije Robert Habek pozvao je u petak savezne države da ulože veće napore u uštedu energije. Na saveznom nivou postojao je propis da se radna temperatura održava od 6 do 23 sata: čak i najlojalniji zaposleni uglavnom su odlazili kući do 20 sati.

Međutim, i građani će morati da snose svoj teret.

„Ovo će biti teško, a za neke će biti i preteško“, rekao je Habek. Nemačka je na testu. „To će proširiti društvenu solidarnost do njenih granica, a verovatno i dalje.

Bundesrat je u petak usvojio Zakon o energetskoj bezbednosti, koji vladi daje mogućnost da preuzme kontrolu nad snabdevanjem gasom. Zakon će stupiti na snagu u ponedeljak, rekao je Habek.

NEMAČKU ČEKA PRIVREDNI INFARKT Najjača evropska ekonomija na izmaku snage, neki NEĆE izdržati!

Foto: EPA

 

Praktično od prvog dana ruske invazije na Ukrajinu, nemačka vlada se priprema za potencijalno presecanje gasa iz Rusije. Opozicija, međutim, kritikuje vlast da ne radi dovoljno. Šef CSU Markus Soder optužio ju je za neuspeh. "Nemačka ostaje bez energije, predstoje hladne zime. Zemlja će se suočiti sa ekonomskim srčanim udarom ako gas prestane da teče", rekao je bavarski premijer na partijskoj konferenciji u Ingolštatu.

Nisu to više samo siromašni, već i srednja klasa. Glavni zadatak savezne vlade je da obezbedi tople stanove, energiju, posao i pristupačnu hranu, naglašava bavarski premijer. „Vlada koja to ne radi zapravo je propala“, upozorio je on.

Vlada je već donela mere

Soder je ponovo pozvao na niže poreze na energiju, smanjenje PDV-a na namirnice i veće naknade zaposlenima za transport. Osim toga, penzioneri i studenti koji su propustili prethodni paket beneficija savezne vlade morali bi da budu finansijski rasterećeni. Lider levice Martin Širdevan usprotivio se apelima vlade građanima da ograniče potrošnju. Nije reč o tuširanju hladnijom vodom i smanjenju grejanja, ističe on. Širdevan je pozvao na ograničenje cena energije i ciljanu podršku za domaćinstva sa niskim primanjima od 125 evra mesečno plus 50 evra za svakog člana domaćinstva. Ovo bi se finansiralo iz ekstraprofita naftnih i gasnih kompanija.

Kancelar Olaf Šolc je istakao da se Nemačka priprema za nestašice u jesen i zimu. Dugoročno, Nemačka mora postati nezavisna od uvoza fosilnih goriva. Šolc je rekao da su zakoni o proširenju obnovljivih izvora energije usvojeni "brzinom koja nije viđena u Nemačkoj".

NEMAČKU ČEKA PRIVREDNI INFARKT Najjača evropska ekonomija na izmaku snage, neki NEĆE izdržati!

Foto: Shutterstock

 

Vlada je već donela mere koje će prosečno domaćinstvo rasteretiti za oko 1.000 evra godišnje, uvedena je karta za javni prevoz za samo 9 evra na tri meseca, država je sponzorisala deo poskupljenja goriva, takođe do kraja avgusta: ali sve ovo nije dovoljno.

Nemačka je 2021. godine, odnosno pre rata u Ukrajini i pre inflacije, imala 13,8 miliona siromašnih, skoro svaki četvrti Nemac smatra da je njihova finansijska situacija nategnuta. Država će i dalje morati da uskoči u pomoć, ali u vladajućoj koaliciji nema konsenzusa o tome odakle novac. Socijaldemokrate i Zeleni zalažu se za porez na bogate, čemu se FDP oštro protivi. Neko će morati da plati cenu rata, ako ne bogati, onda siromašni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading