SKANDAL UKRAJINSKOG AMBASADORA Izvređao Šolca i dao šokantnu izjavu, Zelenski uzeo metlu!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski otpustio je u subotu ambasadora te zemlje u Nemačkoj, Andreja Meljnika, kao i nekoliko drugih visokih stranih izaslanika, navodi se na predsedničkom sajtu.

Meljnik je jednom prilikom nemačkog kancelara Olafa Šolca nazvao "uvređenom mladom", zbog njegovog odbijanja da poseti Kijev. Nemački "Bild" je ranije pisao da bi Meljnik uskoro mogao da se nađe na mestu zamenika ministra unutrašnjih poslova Ukrajine i da se u Kijevu ceni njegov rad.

UKRAJINSKA VOJSKA NA KOLENIMA POSLE PORAZA Zelenski krivi generale za neuspeh? - Alo.rs

List je, takođe, izneo pretpostavku da je razlog za smenu njegova nedavna izjava o Stepanu Banderi i njegovim pristalicama, jer je tvrdio da oni nisu odgovorni za ubistva više stotina hiljada Jevreja i Poljaka. Ta izjava je izazvala burnu reakciju, a oglasilo se i ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova navodeći da to nije njihov stav. Meljnik je kao ambasador u Berlinu proveo osam godina.

 

 

U dekretu u kom se ne navodi razlog za taj potez, predsednik je najavio otpuštanje ukrajinskih ambasadora u Nemačkoj, Indiji, Češkoj, Norveškoj i Mađarskoj. Ne zna se da li će izaslanici dobiti nova radna mesta.

Zelenski je pozvao diplomate da prikupe međunarodnu podršku i vojnu pomoć Ukrajini dok pokušava da se odbrani od ruske invazije koja je počela 24. februara.

"AKO NE ŽELITE DA UPOZNATE PUTINOVU VOJSKU, BEŽITE ODMAH!" Grad koji je sledeći na udaru sprema se za poslednji otpor ruskim snagama - Alo.rs

Odnosi Kijeva sa Nemačkom, koja se u velikoj meri oslanja na ruske isporuke energenata, bili su posebno osetljiva stvar, piše agencija Frans pres (AFP).

Dve prestonice su trenutno u sukobu oko turbine nemačke proizvodnje koja se nalazi u Kanadi. Nemačka želi da Otava vrati turbinu ruskom gigantu Gaspromu za pumpanje gasa u Evropu. Kijev je pozvao Kanadu da zadrži turbinu, rekavši da bi slanje u Rusiju predstavljalo kršenje sankcija uvedenih Moskvi.

Sve o ratu u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading