Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan
Printscreen/Youtube
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

Printscreen/Youtube

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, Foto: Printscreen/Youtube

Kad je ruski predsednik Vladimir Putin ove nedelje prisustvovao ceremoniji otvaranja Turskog toka, rat u Libiji, koji se brzo razvija, bio je na vrhu popisa teških geopolitičkih kriza u koje je umešan turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Neki analitičari kažu da će novi sukob u Libiji i rat za kontrolu nafte i gasa bogate severnoafričke države između Bengazija i vojske generala Kalife Haftara protiv takozvane Vlade nacionalnog sporazuma u Tripoliju, zajedno sa sukobom sa Sjedinjenim Državama i Iranom, biti vrele geopolitičke teme koje će dominirati svetom 2020. godine.

Libija

Youtube/Printscreen

Libija, Foto: Youtube/Printscreen

Stručnjaci su bili iznenađeni kada su se turski i ruski predsednici u sredu dogovorili da zajednički izdaju hitni apel na primirje u Libiji, koje su tražili da počne u subotu 12. januara u ponoć.

Ovaj iznenađujući sporazum o saradnji, obzirom na činjenicu da Rusija i Turska ponovo podržavaju suprotstavljene strane u sukobu, kako bi se LNA i islamističke milicije dovele za pregovarački sto, u četvrtak su istovremeno odbili general Haftar i njegova Libijska nacionalna armija (LNA).

To se događa dok broj smrtnih slučajeva i dalje raste, a Haftar opisuje konstantnu opsadu Tripolija kao „konačnu ofanzivu“ za oslobađanje i uspostavljenje kontrole nad libijskom prestonicom.

Aleksandar Vučić, Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan

Printscreen

Aleksandar Vučić, Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Printscreen

Haftar je pojasnio kako je njegova ofanziva „rat protiv terorista koji se ne može završiti do konačne pobede“. Ako pogledate spisak vojnika i zapovednika na drugoj strani, lako je primetiti da Haftar govori istinu, ali selafijske jedinice bliske Muslimanskom bratstvu ni EU, ni SAD ne smatraju terorističkim, već „naoružanom vojskom“ u Siriji, dok su u Libiji to snage koje podržavaju na brzinu sastavljenu Vladu nacionalnog sporazuma Fajeza Al-Saradža u Tripoliju, koja je čak dobila legitimitet Saveta bezbednosti, a da nikakav sporazum nije postigla sa Komandom u Tobruku i nameravala je da svoju kontrolu da uspostavi nad celom Libijom.

U video izjavi je Haftarov vojni portparol Ahmed Al-Mismari rekao:

Kalifa Haftar

Youtube/Printscreen

Kalifa Haftar, Foto: Youtube/Printscreen

- Pozdravljamo Putinov poziv na primirje. Međutim, naša borba protiv terorističkih organizacija koje su okupirale Tripoli i dobile podršku nekih zemalja nastaviće se do kraja.

Na bojnom polju je situacija u južnom Tripoliju takva da su u južnom predgrađu Hadba, na putu koji vodi sa aerodroma u grad, islamistički vojnici napali LNA, kojoj su u pomoć došli avioni, koji su počeli da vrše udare po snagama vlade Fajeza Al-Saradža.

Jedinice iz Misrate tvrde kako će povratiti kontrolu nad mestom Al-Vaška, gde se LNA opasno približila njihovim položajima. Rano ujutru je Libijska nacionalna armija izjavila kako je preuzela kontrolu nad Al-Ujailatom, zapadno od Sabrate.