Rusija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Istorijska promena moći u Evropi je sve očiglednija. Istočni deo kontinenta preuzima lidersku poziciju u transatlantskoj bezbednosnoj alijansi, dok se politička energija pomera ka "novoj Evropi". Ovaj trend je posebno izražen u pogledu jačanja odbrane i vojnih resursa.

- Pre više od 20 godina američki ministar odbrane Donald Ramsfeld, spreman da povede američku invaziju na Irak zbog glasnih francuskih i nemačkih primedbi, odbacio je taj poziv kao onaj koji dolazi iz “stare Evrope”. Rekao je: “Ako pogledate čitavu današnju NATO Evropu, centar gravitacije se pomera na istok”. Pogrešio je u vezi Iraka, ali je bio u pravu za Evropu – rekao je u analizi CNN-ov reporter Farid Zakarija.

- Više nego ikad pre, politička moć i energija pomeraju se ka istoku ka “novoj Evropi” – rekao je on.

Poljska jača odbranu protiv potencijalnog ruskog napada

Poljska je postala simbol ove promene, pojačavajući svoju odbranu i planirajući značajno povećanje vojnih resursa. Sa planom da udvostruči kopnene snage na 300.000 vojnika i poveća izdvajanja za vojsku, Poljska pokazuje odlučnost da se suprotstavi potencijalnoj pretnji. Takođe, zemlja je odobrila privremeni status za skoro milion ukrajinskih izbeglica, što je znatno više od bilo koje druge evropske zemlje.

- Katalizator je, naravno, ratoborni istočnoevropski sused – Rusija. Pogledajte samo Poljsku, koja je pojačala svoju odbranu i obećala da će izdvojiti za vojsku daleko više od dva odsto BDP-a koliko traži NATO. Štaviše njen predsednik predlaže tri odsto izdvajanja za sve članice NATO. Ove godine će Poljska potrošiti oko četiri odsto svog BDP-a na vojsku, a planira i da udvostruči kopnene snage na 300.000 vojnika. Potrošila je milijarde dolara na najsavremenije oružje – navodi Zakarija.

Bezbednost Istočne Evrope u fokusu

Istočna Evropa se suočava sa egzistencijalnim izazovom u vidu potencijalnog konflikta sa Rusijom. Međutim, uprkos ovoj pretnji, "Fajnenšel tajms" primećuje da Istočna Evropa nikada nije bila bezbednija. To je delimično rezultat nedavnih vojnih vežbi Litvanije i Poljske, koje su sprovedene radi jačanja odbrane u ključnom koridoru Suvalki.

Jačanje odbrane baltičkih zemalja

Baltičke zemlje, koje su tradicionalno smatrane najranjivijim članicama NATO-a, sada deluju aktivnije i donose konkretne mere za svoju odbranu. Plan izgradnje stotina betonskih bunkera duž granica sa Rusijom i Belorusijom predstavlja jasnu reakciju na rusku invaziju na Ukrajinu. Osim toga, NATO je poslao bataljone u ove zemlje radi jačanja njihove odbrane.

Promene u politici i odnosima sa Rusijom

Nova Evropa više ne može da priušti luksuz bliskih trgovinskih i diplomatskih veza sa Rusijom, koje su karakterisale "staru Evropu". Ova promena u politici može imati dugoročne posledice na evropsku odbranu i spoljnu politiku, a zemlje koje su ranjive na pretnje iz istočnog smera sada preuzimaju lidersku ulogu u NATO-u.

- “Stara Evropa” negovala je trgovinske i diplomatske veze sa Rusijom i videla da je to dovelo da ničega sa invazijom Rusije na Ukrajinu. “Nova Evropa” ne može da priušti takav optimizam. Sada su najranjivije zemlje u NATO, sve te najbliže Rusiji, počele da uzimaju lidersku ulogu u bloku. To bi moglo da promeni prirodu evropske odbrane i spoljne politike za decenije – zaključio je on.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading