RUSKA NUKLEARNA PODMORNICA SNIMLJENA KOD OBALE VELIKE BRITANIJE Sazvan hitan sastanak
Foto: Alo/shutterstock

Ruska nuklearna podmornica primećena uz obalu Velike Britanije izazvala je hitan sastanak.

Podmornica se pojavila nakon obećanja predsednika Vladimira Putina koji je istakao da će "kazniti" Zapad zbog finansiranja Ukrajine dugoročnim raketama i velikodužnim zajmom od 40 milijardi funti korišćenjem zamrznute ruske imovine. Avion za borbu protiv podmornica RAF Poseidon P8 otkrio je savremenu podmornicu klase Jasen, Kazan, 5. juna raspoređivanjem sonarskih bova koje mogu precizno odrediti kretanje ispod površine mora.

Podmornicu je pratio RAF-ov mornarički izviđački avion dok je ona išla duž zapadne obale Irske prema Škotskoj, opasno se približavajući Faslejnu, britanskom mornaričkom nuklearnom utočištu. Lideri NATO-a su izrazili zabrinutost da bi ovaj veoma teška podmornica od 13.800 tona mogao da istražuje slabe tačke u NATO perimetru.

Nakon otkrivanja položaja ruske podmornice, detalji su brzo preneti Stalnoj zajedničkoj komandi u Nortvudu. I premijer i ministar odbrane su bili uredno obavešteni. Očekivani manevar Kazana uključivao je putovanje do Venecuele pre pristajanja u Gvajani, članici Komonvelta. Nedavno postavljanje patrolnog broda Kraljevske mornarice HMS Trent smatra se demonstracijom otpora protiv eskalirajućeg graničnog sukoba koji podržava Venecuela, izveštava Express. Putin je oštro reagovao na isporuku raketa američkog taktičkog raketnog sistema (ATACMS) Ukrajini, kao i na zajam.

Džulijana Smit, ambasadorka SAD u NATO-u, prošle nedelje je tokom brifinga nagovestila da bi politika sprečavanja ATACMS-a da cilja kopno Rusije mogla potencijalno biti revidirana. Izjavila je:

- Nastavićemo da procenjujemo i prilagođavamo se sve većim potrebama Ukrajine.

U petak su članovi G7 pristali na zajam od 40 milijardi funti, finansiran kamatom od zamrznute ruske imovine na Zapadu. Oko 240 milijardi funti imovine ruske centralne banke je zamrznuto kao deo zapadnih sankcija nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine. Insajderi otkrivaju da je dogovor napravljen kako bi se osiguralo da Ukrajina ima dovoljno sredstava ako Kongres SAD-a ponovo zaustavi pomoć pod potencijalnim predsedništvom Donalda Trampa. Predsednik SAD-a Džo Bajden je takođe potpisao desetogodišnji bezbednosni sporazum sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim.

Džastin Kramp iz strateške grupe za rizik Sibiline je istakao:

- Važno je napomenuti da to nisu ruska sredstva, već pre kamate koje su prikupljene na njih, koje će garantovati zajam od 40 milijardi funti Ukrajini. Stav Velike Britanije je da sav novac pripada Rusiji i, kao takav, ne može biti ni taknut. Međutim, to može biti koristan adut u pregovorima o miru.

Sve ovo se dešava u trenutku kad vojni stručnjak iz Moskve tvrdi da bi Rusija sprovela "Operaciju Nezamislivo" i uništila Veliku Britaniju za samo jedan dan. Dr Jurij Barančik je izneo plan i upozorio da bi britansko nuklearno oružje moglo biti uništeno. Rekao je:

- Njihov [Britanijin] celokupni nuklearni potencijal, od 1998. godine, čini grupa od četiri SSBN-a klase Vanguard [nuklearne podmornice koje nose atomske rakete] bazirane u Faslejnu, Škotska. Jedan ili dva podvodna broda su u pripravnosti... između Grenlanda, Islanda i Britanije, a jedan ili dva su u luci zbog popravki i dopune. Neću govoriti o opcijama za uništavanje ove četiri podmornice, kao ni Kraljevskog mornaričkog depoa za naoružanje, smeštenog tri kilometra zapadno od baze Faslejn, gde se skladište nuklearne bojeve glave koje nisu ukrcane na [podmornice].

Stručnjak Barančik je takođe upozorio da bi prvi koraci Rusije ka napadu na Veliku Britaniju došli kroz upozorenje poslato NATO-u. Upozorio je da bi "ultimatum bio izdat Sjedinjenim Državama, NATO-u i Evropskoj uniji da prestanu sa vojnom i finansijskom podrškom Kijevu i da sprovedu ruske predloge za evropski bezbednosni sistem u roku od 24 sata:

- Problem se može rešiti jednostavno - uništimo nuklearni potencijal Britanije i Francuske i damo ultimatum Evropskoj uniji, jer Sjedinjene Države neće pristati na razmenu strateških nuklearnih udara sa Rusijom. Ovo mora biti učinjeno u trenutku promene smene u Beloj kući.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading