ebrahim raisi
Foto: Tanjug/Tanjug/AP/Vahid Salemi (STF)

Generalna skupština UN od 193 člana tradicionalno se sastaje da oda počast bilo kom svetskom lideru koji je bio aktuelni šef države u trenutku njihove smrti, prenosi Tanjug.

"Nećemo prisustvovati ovom događaju ni u kom svojstvu", rekao je za Rojters neimenovani američki zvaničnik.

Raisi, koji je viđen kao potencijalni naslednik vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, poginuo je kada se njegov helikopter srušio usled lošeg vremena u planinama blizu granice sa Azerbejdžanom 19. maja.

"Ujedinjene nacije treba da stoje uz narod Irana, a ne da obeležavaju spomen na njihovog višedecenijskog tlačitelja. Raisi je bio umešan u brojna, užasna kršenja ljudskih prava, uključujući ubistva hiljada političkih zatvorenika 1988. godine. Neka od najgorih kršenja ljudskih prava do sada, posebno protiv žena i devojaka u Iranu, dogodila su se tokom njegovog mandata", rekao je američki zvaničnik za agenciju Rojters.

SAD su izrazile svoje „zvanično saučešće“ zbog Raisijeve smrti, saopštio je Stejt department 20. maja. 

"Nema sumnje da je ovo čovek koji je imao mnogo krvi na rukama", izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Neki republikanski članovi Kongresa oštro su kritikovali administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena zbog izražavanja saučešća Iranu.

Raisi (63) je izabran za predsednika 2021. godine i dok je bio na toj funkciji naredio je pooštravanje zakona o moralu, nadgledao je gušenje antivladinih protesta i snažno se zalagao u nuklearnim pregovorima sa svetskim silama, navodi agencija.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading