Hosein Amir Abdolahijan
Foto: AP/Foto:AP

Kako je preneo Rojters, iranski državni mediji danas su objavili da ništa ne ukazuje na to da je bilo napada na letelicu.

Ebrahim Raisi, koji pripada tvrdoj liniji iranskih zvaničnika, važio je za potencijalnog naslednika vrhovnog verskog vođe ajatolaha Alija Hamneija. On je nastradao u ponedeljak zajedno sa šefom iranske diplomatije Hoseinom Amirabdolahajinom i još šest osoba, kada se srušio helikopter u kome su se nalazili u planinskoj oblasti nedaleko od Azerbejdžana.

"Znaci pucnjave ili slično nisu primećeni u olupini helikoptera koji se srušio u oblasti na velikoj nadmorskoj visini i zapalio", navodi se u izveštaju Generalštaba oružanih snaga Islamske republike Iran.

"U razgovorima kontrolnog tornja sa letačkom posadom nije primećeno ništa sumnjivo", dodaje se.

Više detalja biće saopšteno kako istraga bude napredovala. Raisi je sahranjen u šiitskom svetom gradu Mašad u četvrtak, četiri dana posle nesreće.

Eksperti navode da Iran ima loše sigurnosne propise kada je u pitanju vazdušni saobraćaj. Česti su udesi u kojima uglavnom učestvuju letelice američke proizvodnje koje potiču iz period pre Islamske reovlucije 1979. Vlasti u Teheranu tvrde da američke sankcije sprečavaju kupovinu novih letelica ili rezervnih delova za održavanje onih koje su u potrebi.

Posle pogibije Raisija u Iranu je proglašeno pet dana žalosti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading