Šarli Ebdo
Foto: Printscreen/Foto: prinstcreen Charlie Hebdo

"Bog postoji. Spašava nas mula", stoji natpis na karikaturi. Vidi se i kažiprst koji pritiska helikopter, iz kojeg viri telo jedne osobe.

Podsetimo, Raisi je poginuo u nedelju u padu helikoptera u planinskoj oblasti u blizini granice sa Azerbejdžanom.

Ostaci helikoptera koji se srušio u kojima su bili Raisi i ministar inostranih poslova Hosein Amir-Abdolahian pronađeni su sutradan nakon burne potrage.

Nisu svi Iranci ožalošćeni Raisijevom smrću

Neki Iranci proslavili su smrt predsednika koji je bio poznat po svojim tvrdokornim stavovima.

Godinu dana nakon dolaska na vlast, naredio je strožiju primenu iranskog zakona o hidžabu i čednosti, koji ograničava oblačenje i ponašanje žena.

U roku od nekoliko nedelja, mlada iranska Kurdkinja Mahsa Amini umrla je u pritvoru nakon što ju je uhapsila policija za nerede zbog navodnog kršenja tog zakona.

Kao mladi tužilac u Teheranu, Raisi je sedeo u panelu koji je nadgledao pogubljenja stotina političkih zatvorenika u prestonici 1988. godine, dok se iranski osmogodišnji rat sa Irakom bližio kraju, kažu grupe za ljudska prava.

Inkvizicije poznate kao "komiteti za smrt" sastavljene od verskih sudija, tužilaca i obaveštajnih službenika ministarstava uspostavljene su širom Irana da odlučuju o sudbini hiljada zatvorenika u samovoljnim suđenjima koja traju samo nekoliko minuta, navodi se u izveštaju Amnesti internešenela.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading