Demonstranti
Foto: AP/Ludovic Marin (POOL)

Portal Alo.rs je 24.02.2024. godine objavio tekst sa naslovom "GAĐALI GA JAJIMA? Demonstranti upali na poljoprivrednu izložbu u Parizu i skandirali Makronu (FOTO/VIDEO)!" koji je u analizi portala Raskrinkavanje.ba ocenjeno kao manipulisanje činjenicama.

U prvobitnom tekstu preneli smo tvrdnje koji su objavili i portali Russia Today, Alo, Odbrana, Gledaj, kao i blog Nebojše Vukanovića, poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i spornu fotografiju francuskog predsednika kako trči. Iako u ovim člancima nema eksplicitne tvrdnje da je fotografija nastala na ovogodišnjem sajmu, činjenica da je objavljena u članku koji govori o ovom događaju navodi na takav zaključak. Međutim, prema analizi Raskirnkavanje.ba ovo sa sigurnošću ne možemo da tvrdimo, najpre zbog toga što sporna fotografija nije nastala nastala na ovogodišnjem sajmu.

Takođe, kako navodi Raskrinkavanje.ba poljoprivrednici širom Evropske unije (EU), uključujući i francuske, protestvovali su već sedmicama zbog “preterano restriktivnih ekoloških pravila” i konkurencije jeftinog uvoza izvan EU, posebno iz Ukrajine, koja je dobila posebne olakšice za prodaju svojih proizvoda na EU tržištu od početka ruske invazije. Poljoprivrednici su protestvovali i protiv sve većih troškova koje ne prati rast u prihodima, odnosno inflacije. Tačno je da su poljoprivrednici protestovali i na otvaranju Međunarodnog sajma poljoprivrede, koji se održavao u Parizu od 24. februara do 3. marta ove godine. France 24 u članku objavljenom 24. februara 2024. to ovako opisuje: Interventna policija držala je demonstrante na sigurnoj udaljenosti dok je Makron obilazio sajam, pregledavao nagrađenu stoku, probao med iz Normandije i sireve iz Alpa te se rukovao s izlagačima. Ali, kad je ujutro ušao u stočni deo sajma, stotine demonstranata razbile su kapije i sukobile se s policijom. U pomutnji koja je nastala, sajam je više puta zatvaran, a potom ponovno otvaran za javnost. Sporna fotografija nije nastala iz navedenih razloga u tekstu i ne prikazuje njegov “beg” od poljoprivrednika na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu,te je s toga ova tvrdnja dobila ocenu lažna vest. Nju dobija prva tvrdnja na društvenim mrežama, dok sva prenošenja dobijaju ocenu prenošenje lažnih vesti.

Fotografija na kojoj francuski predsednik trči dok se iza njega vidi obezbeđenje i natpis “Francuske žitarice cenjene u svetu” kružila je i na engleskom jeziku uz tvrdnju da predstavlja francuskog predsjednika dok beži od poljoprivrednika na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu poljoprivrede. Portal Reuters Fact Check analizirao je ovu tvrdnju 29. februara 2024. te naveo da fotografija potiče s prošlogodišnjeg sajma i da prikazuje Makrona kako trči da pozdravi posetice ove manifestacije. Fotografiju je snimio fotograf Christophe Petit Tesson 25. februara 2023. godine. Može se pronaći na stranici AFP-a sa sledećim opisom: Francuski predsednik Makron trči da pozdravi ljude dok posećuje Međunarodni sajam poljoprivrede u Parizu 25. februara 2023, prvog dana 59. izdanja sajma.

Na osnovu svega prethodno navedenog se izvinjavamo našim čitaocima zbog manipulisanja činjenicama. Dakle, tačno je da su demonstranti protestovali na sajmu, te se sukobili s policijom, ali nije tačno da je Makronu “zabranjen” ulaz na sajam, kojem je očigledno prisustvovao. Na internetu se može pronaći mnoštvo fotografija i videosnimaka koji prikazuju Makrona na ovogodišnjem sajmu, uključujući i njegove fotografije u stočnom delu sajma. Ove fotografije objavljene su u poznatim svetskim i francuskim medijima, a postoje i videosnimci Makrona na sajmu, na kojima se vidi da je francuski predsednik presekao vrpcu na otvaranju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading