Makron
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Proglašenje zakona dolazi nakon što je Ustavni savet Francuske odbacio 35 od njegovih 86 članova, uključujući sporne amandmane na kojima je insistirala desnica, kao što su mere ograničavanja pristupa socijalnim beneficijama i uvođenje imigracionih kvota, prenosi "Parisien".

Ustavni savet je odbacio mnoge mere koje su donete uz podršku desnice i ultradesnice, pa su u nekoliko članova u zvaničnom izdanju označene "odredbe koje su odlukom Ustavnog saveta od 25. januara 2024. kvalifikovane kao neustavne".

Odbornici su takođe odbacili formu, ali ne i suštinu mnogih mera, kao što su godišnje migracijske kvote i stroži kriterijumi za spajanje porodice. Međutim, na snagu je stupilo 10 članova zakona "O kontroli imigracije i unapređenju integracije", a konačni tekst zadržava strukturu na kojoj je insistirao ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, koji je predstavio zakon u parlamentu.

Ovo je, posebno, deo koji olakšava deportaciju ljudi ako počine krivična dela, kao i ukidanje njihove boravišne dozvole. Generalno, za dobijanje boravišne dozvole potrebno je obavezati se na „poštovanje principa Republike“, kao što su sloboda govora i savesti i ravnopravnost muškaraca i žena.

Takođe je pojačan zahtev za vladanjem francuskim jezikom, posebno "razumevanjem uobičajenih izraza".

Zakon ukida zaštitu koju uživaju određene kategorije stranih državljana, poput onih koji su u Francusku stigli mlađi od 13 godina. Odeljenja sada imaju mogućnost da uskrate izdržavanje za decu strancima od 18 do 21 godine kojima je naloženo da napuste zemlju.

Kako je saopšteno, oko 150.000 Francuza demonstriralo je prošle nedelje, zahtevajući ukidanje zakona o imigraciji. Zakon o imigraciji usvojio je francuski parlament 19. decembra 2023. nakon 18 meseci intenzivne debate, zahvaljujući glasovima desnice, posebno poslanika partije Nacionalno okupljanje koju u parlamentu predvodi Marin Le Pen. U zakonu je zadržana odredba o regulisanju neregistrovanih radnika u industrijama koje se suočavaju sa manjkom.

Posle odluke Ustavnog saveta, Makron je pozvao Darmanena da učini „sve što je u njegovoj moći da imigracioni zakon primeni što je pre moguće“. Darmanen, koji je ranije rekao da su neke mere "očigledno u suprotnosti sa ustavom", opisao je odluku saveta kao pobedu vlade.

Odluka je, međutim, izazvala osudu sa desnice, pri čemu je Žordan Bardela, predsednik partije Nacionalno okupljanje, kritikovao ono što je nazvao "pučem od strane sudija, uz podršku predsednika" u objavi na platformi X. On je pozvao na referendum o imigraciji kao jedino rešenje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading