Sastanak
Foto: AP/Evelyn Hockstein (POOL)

Predsednički i parlamentarni izbori na Tajvanu, koju Kina i dalje smatra svojom teritorijom, predstavljaju prvi pravi izazov za Bajdenovu administraciju u pokušaju stabilizacije odnosa s Kinom.

Sastanak će biti poslednji u nizu susreta između američkih i kineskih zvaničnika, nakon samita između američkog predsednika Džoa Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga u novembru u San Francisku.

Ove nedelje već su se sastali spomenuti Liu Đančao i zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Džon Finer, telefonski su razgovarali američka sekretarka za trgovinu Džina Raimondo i kineski ministar trgovine Vang Ventao, a očekuje se i nastavak dugo zamrznutih vojnih pregovora između dve zemlje.

Sastanci su prvenstveno usmereni na odmrzavanje odnosa dveju supersila, ali napetosti pred izbore na Tajvanu su očite. Vašington je već upozorio Kinu da se ne meša u izbore i da će bilo kakva destabilizacija izbornog procesa biti čin provokacije.

Kina je odbacila tvrdnje tajvanske vlade o mešanju u izborni proces te je ponovila kako je pitanje Tajvana njihova crvena linija i najopasnije pitanje u odnosima SAD-a i Kine. Upozorili su da bi svaki diplomatski pomak prema službenoj nezavisnosti Tajvana značio direktan sukob s kineskim interesima.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading