Tajvan uočio
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

"Ako su vlasti Demokratske progresivne partije (DPP) odlučne da istraju i da nastave da se tvrdoglavo pridržavaju svog stava o nezavisnosti Tajvana, i odbiju da se pokaju, podržavamo nadležna ministarstva koja će preduzeti dalje mere u skladu sa propisima", rekao je Čen na brifingu za novinare, nešto više od dve nedelje pre predsedničkih i parlamentarnih izbora na Tajvanu, prenosi Rojters.

Izbori u regionu Tajvana biće održani 13. januara, a regionalne vlasti su ranije ovog meseca optužile Kinu za ekonomsku prinudu i mešanje u izbore, nakon što je Peking najavio prekid smanjenja tarifa na određene proizvode koje uvozi sa ostrva, poručivši da je Tajpej prekršio trgovinski sporazum koji je potpisan 2010. godine. Aktuelni potpredsednik regiona Tajvan Laj Čing Tea, koji vodi u anketama, poručio je da ne planira da menja formalno ime ostrva "Republika Kina", dodavši da samo narod Tajvana može da odlučuje o svojoj budućnosti.

Poražena republička vlada pobegla je na Tajvan 1949. godine, nakon što je poražena u građanskom ratu od komunista Mao Cetunga, koji su osnovali Narodnu Republiku Kinu sa prestonicom u Pekingu. Vlasti regiona Tajvan tvrde da je ostrvo nezavisna država, dok Peking insistira na tome da je Tajvan deo njihove teritorije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading