SI ĐINPING UPOZORIO BAJDENA Uradićemo to milom ili silom!
Foto: EPA Oliver Contreras Pool/AP Alex Brandon Eraldo Peres

Si je rekao 81-godišnjem glavnokomandujućem da će „Peking ponovo ujediniti Tajvan sa kontinentalnom Kinom, ali da tajming još nije odlučen“, objavio je NBC Njuz u sredu, pozivajući se na tri sadašnja i bivša američka zvaničnika obaveštena o sastanku.

Bela kuća nije negirala razmenu, do koje je došlo tokom samita 15. novembra u blizini San Franciska kome je prisustvovalo desetak američkih i kineskih zvaničnika.

„Neću da ulazim u specifičnosti razgovora između dva lidera“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi novinarima na Air Force One na putu za Milvoki.

„Mislim da možete da razumete da neću da čitam taj privatni razgovor. „Predsednik Si je bio jasan i jasan u pogledu svojih želja za ponovnim ujedinjenjem – to nije nešto što je drugačije ili novo“, dodao je Kirbi.

bela kuća

Foto: Shutterstock

 

Portparol Bele kuće je dodao da će SAD nastaviti da se pridržavaju svoje politike „Jedne Kine“ da ne priznaju Tajvan kao nezavisan i dodao da „kao što je predsednik rekao, nema razloga da ovo dođe do sukoba“.

Na samitu, Si je rekao da „Kina preferira da zauzme Tajvan mirnim putem, a ne silom“, i rekao da su „američki vojni lideri koji kažu da Si planira da zauzme Tajvan 2025. ili 2027. ... pogrešili jer nije odredio vreme okvir“, preneo je NBC.

Takozvani kineski „doživotni predsednik“ i Bajden su se sastajali četiri sata, a u američkim čitanjima razgovora nisu pomenuta nikakva značajna ažuriranja u vezi sa Tajvanom, koji je samoupravan od pobede komunista Mao Cedunga 1949. u kineskom građanskom ratu. rat.

Bajden je prošle godine rekao da će američke trupe braniti Tajvan ako mu zapreti Peking.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading