ŠPANIJI PRETI DRŽAVNI UDAR Generali poslali javnu poruku, traže hitnu smenu premijera Sančeza
TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/ bs

Udruženje španskih vojnih oficira objavilo je manifest, koji je potpisalo 50 članova, a u kome se od oružanih snaga traži smena premijera Pedra Sančeza i raspisivanja opštih izbora.

U tekstu, koji je objavljen na veb stranici udruženja, nisu otkrivena imena potpisnika.

Navodi se da su penzionisani oficiri "zabrinuti za budućnost Španije" i kritikuju kontroverzni sporazum o amnestiji koji je Sančez sklopio s katalonskim separatistima kako bi zadržao vlast.

Insistiraju na tome da se sporazumom ukida jednakost pred zakonom brisanjem zločina iz 2017. kad su separatisti inscenirali neuspeli pokušaj nezakonite nezavisnosti.

- Amnestija je učinjena isključivo zbog ličnog interesa Sančeza i ostavlja vladavinu prava bespomoćnom poništavanjem kazni i postupaka koji su na snazi protiv kriminalaca koji su bili protagonisti navedenog državnog udara - tvrde penzionisani oficiri.

Potpisnici citiraju španski ustav u kome stoji da oružane snage moraju da garantuju suverenitet i nezavisnost Španije odnosno odbranu njenog teritorijalnog jedinstva i ustavnog poretka koji je prema njihovim rečima u ozbiljnoj opasnosti zbog nedostatka sudske nezavisnosti, nejednakosti španskih građana pred zakonom i mogućeg raspada jedinstva španske nacije.

- Tražimo od odgovornih za odbranu ustavnog poretka razrešenje premijera i raspisivanje opštih izbora - zaključuju oficiri.

Španski mediji otkrili su neka njihova imena i njihove bivše činove. Među njima su penzionisani generali, brigadni generali, pukovnici, potpukovnici i drugi.

El Pais navodi da je manifest izazvao nelagodu među aktivnim vojnim osobljem koje je reklo da su se penzionisani oficiri, koji su decenijama van oružanih snaga, predstavili kao da su njihovi portparoli.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading