kašalj
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Australijanci su upozoreni da bi sledeća epidemija mogla biti "iza ugla", kako navode stručnjaci.

Profesor pedijatrije na Univerzitetu u Sidneju Robert Boj sugeriše da bi se zemlja mogla boriti sa izbijanjem "velikog kašlja" u narednih nekoliko meseci.

- Već imamo povećanje kliničkih slika širom zemlje. Trebalo bi da budemo zaista zabrinuti - istakao je.

Ova infekcija se takođe naziva i "stodnevni kašalj".

Veliki kašalj je veoma zarazna infekcija respiratornog trakta uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis, koja može dovesti do upale pluća, oštećenja mozga, a ponekad i do smrti.

Uprkos pogrešnom shvatanju iste kao "dečje bolesti", više od polovine slučajeva velikog kašlja u Australiji prijavljeno je kod odraslih, prema imunizacionoj federaciji Australije.

Infekcija je zaraznija od gripa i kovida-19, a kada se odoba jednom zarazi, može ostati zarazna tri nedelje ili dok ne primi antibiotike.

- Klica se lako širi. Ako su ljudi blizu jedni drugima, prepun je prostor, ljube se i grle, pevaju i viču, sve to izaziva prenošenje - navodi Boj.

Ključni simptomi na koje treba obratiti pažnju su groznica, produženi kašalj, a kod dece ispuštanje zvuka "hop" nakon kašljanja, prenosi "News".

BONUS VIDEO

@alo_portal Čeda se slomio pa zaplakao na pomen Jelene! Celu emisiju “U RINGU” sa Čedomirom Jovanovićem možete pogledati na našem YouTube kanalu #alo #alonovine #alodnevnenovine #cedajovanovic #cedomirjovanovic #fyp #foryou #foryoupage #fypシ #fypシ゚viral ♬ Sad - Ewine Goelt

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading