Medicinska sestra ubila 7 beba
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Odštetu za one koji su izgubili svoje voljene zbog nemara u Nacionalnom zdravstvenom sistemu (NHS) utvrđuje Vlada i ograničava je zakonom, javlja "Daily Mail", a prenosi Telegraf.

U slučajevima koji su se dogodili pre maja 2020. godine, kao što su oni koji uključuju bebe koje je ubila medicinska sestra, iznos odštete koji će njihovi roditelji dobiti nakon uspešne građanske tužbe postavljen je na samo 12.980 funti.

Sinoć je jedan advokat koji predstavlja porodice žrtava Letbijeve pozvao da se isplata poveća kako bi se odrazila ozbiljnost gubitka tih ljudi.

Advokatica Tamlin Bolton rekao je da nikakva količina novca neće biti dovoljna da se roditeljima nadoknadi za ubistvo njihovih beba i traumu koju su pretrpeli.

Ali ona je insistirala da se odšteta poveća.

"Vrlo je teško za bilo koga da stavi prst na to koliko vredi žalost i u suštini koliko finansijski vrednujemo život", rekla je ona.

"Da li smrt muža sa kojim ste izgradili život 20 godina vredi više ili manje od života novorođene bebe? To je zaista komplikovano pitanje. Ako je odšteta povećana na 50.000 funti, zašto ne na 100.000 funti? Ako 100.000 funti zašto ne 500.000 funti?"

"Međutim, mislim da bi trebalo razmisliti o tome kako se taj određeni iznos slaže sa odštetom za druge povrede. Na primer, cifra ožalošćenosti je ekvivalentna nekome ko dobije odštetu nakon što je pretrpeo kratku povredu kolena. Kako to može biti na bilo koji način uporedivo?"

"Porodice bi se možda utešile ako bi se cifra povećala na ono što bismo obično smatrali 'značajnim', kako bi to moglo da ima uticaja na njihove živote. Veći iznos takođe ne samo da bi odražavao ozbiljnost njihovog gubitka, već bi delovao i kao finansijska kazna za organizaciju koja je kriva."

"To je jedini mehanizam koji imamo da priznamo gubitak na građanskim sudovima."

Dodala je da mnogi njeni klijenti ne žele da prihvate podrugljivu cifru i obično doniraju odštetu u dobrotvorne svrhe.

Roditelji takođe mogu imati pravo na odštetu za sve psihičke povrede koje su pretrpeli kao posledicu žalosti, dodala je Boltonova. Ali i ovo je obično relativno mali iznos, rekla je ona.

Oni će takođe moći da apliciraju za novac od Uprave za nadoknadu povreda usled krivičnog dela, vladinog tela koje se bavi zahtevima žrtava nasilnih zločina. Iznos za smrtni slučaj takođe je ograničen na maksimalno 11.000 funti.

U slučajevima kada su deca ostala sa doživotnim oštećenjem mozga, kao što se dogodilo sa tri bebe koje je Letbijeva napala, Boltonova je rekla da bi odšteta dosuđena po bilo kojoj građanskoj tužbi bila znatno veća i mogla bi da iznosi milione funti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading