NOVI ZAKON U CRNOJ GORI: Ni e-cigarete neće moći u zatvorenom
Foto: Printscreen/Foto: RINA

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Podgorici ukazala je Ministarstvu zdravlja i da treba pooštriti kaznene mere koje regulišu ovu oblast jer se zakon iz 2019. godine ne primjenjuje u potpunosti u praksi.

Ministarstvo zdravlja je u postupku pripreme novog zakona o ograničavanju duvanskih proizvoda, a iz kancelarije SZO poručuju da treba izjednačiti tradicionalne i alternativne proizvode…

“U delu koji se odnosi na prodaju, propušta se izjednačavanje i s novim duvanskim proizvodima. U okviru mjera za smanjenje i ograničavanje upotrebe duvanskih proizvoda, koji obuhvataju zabranu reklamiranja, proizvodnju, promet i obilježavanje duvanskih proizvoda, zabranu pušenja u radnom i javnom prostoru i izlaganje sekundarnom dimu, uticaj na maloljetna lica, kao i druga pitanja od značaja za zaštitu života i zdravlja ljudi, u skladu s principima utvrđenim Okvirnom konvencijom SZO o kontroli duvana, treba dopuniti i upodobiti s propisima u vezi s novim duvanskim proizvodima, elektronskim cigaretama, posudama za ponovno punjenje i sličnim proizvodima koji sadrže nikotin…”, predložili su iz SZO Ministarstvu zdravlja.

Navode da bi zakonom trebalo u potpunosti zabraniti prodaju novih duvanskih proizvoda mlađima od 18 godina, ali i zabraniti njihovu upotrebu u zatvorenim javnim i radnim prostorima.

“Kako bi predložene izmene i dopune imale funkcionalnu implementaciju, predlažemo jačanje mjera kaznenih odredbi.”

Iz SZO podsjećaju da je Crna Gora od 2006. godine potpisnica Okvirne konvencije te organizacije o kontroli duvana. Ističu da je preporučeno da se elektronski nikotinski inhalatori regulišu kao uređaji za konzumiranje nikotina ili prema zakonima o kontroli duvana ili drugim strogim propisima, kao što su oni koji se tiču označavanja, sadržaja, oglašavanja, promocije, sponzorstva i zabranjene upotrebe na javnim mestima, pišu Vijesti.

“Imajući u vidu da je potpisnicima upućen poziv ‘da razmotre zabranjivanje ili regulisanje elektronskih nikotinskih/beznikotinskih inhalatora, uključujući na način kako su zabranjeni odnosno regulisani duvanski, medicinski ili potrošački proizvodi ili druge kategorije, po potrebi, uzimajući u obzir visoki nivo zaštite zdravlja ljudi’ predložene izmjene i dopune usklađene su s tim uputima”, predloženo je.

Crna Gora je rekorder u Evropi po broju pušača. Duvanske proizvode konzumira oko 35,4 odsto, dok je još oko 17 odsto nekada tokom života koristilo cigarete…

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) nedavno je saopšteno da oko 10 odsto šesnaestogodišnjaka svakodnevno koristi duvanske proizvode…

Nove duvanske proizvode koristilo je oko 30 odsto šesnaestogodišnjaka u posljednjih 30 dana, pri čemu je bilo više dečaka nego devojčica.

Iz IJZ je saopšteno da sve veći broj pušača koristi nove duvanske proizvode, naročito mladi, što je postalo posebno izraženo nakon 2019. godine, kada je zakonom zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru. Istraživanja, tvrde, pokazuju da novi duvanski proizvodi imaju negativne efekte po zdravlje i nisu korisni u odvikavanju od cigareta…

U predlogu programa kontrole upotrebe duvanskih proizvoda u Crnoj Gori 2023-2025, koji je prije dva mjeseca usvojila Vlada, navodi se, između ostalog, da su novi duvanski proizvodi lako dostupni i opasni po mlade pa je potrebno pristupiti izmjeni i dopuni zakona. Piše i da je preporuka da se izmjene zakona kreću u pravcu kojim će se omogućiti da svi novi duvanski proizvodi budu nedostupni maloljetnicima, kao što je regulisano u mnogim zemljama EU.

U dokumentu se podsjeća da se komplikacije upotrebe duvanskih proizvoda javljaju u sve ranijoj životnoj dobi, a podsećaju da je prema procenama GLOBOCAN za Crnu Goru za 2020. stopa obolijevanja od raka pluća kod muškaraca bila 39,7 na 100.000, a kod žena 21,1 na 100.000 stanovnika.

“Kod muškaraca rak pluća zauzima prvo mesto u strukturi obolijevanja i umiranja od svih malignih bolesti, a kod žena treće mesto u strukturi obolevanja, a drugo u strukturi umiranja”, navodi se u programu.

Između ostalog, zaključuje se i da je nedovoljno promotivnih aktivnosti i servisa za smanjenje štetnih posljedica pušenja i pružanja podrške za odvikavanje.

Slični zakoni i u regionu

U Crnoj Gori je od 2019. zabranjena upotreba duvanskih proizvoda u zatvorenim prostorima, osim u posebnim prostorijama koje moraju biti posebno izolovane od dima. U Srbiji bi do kraja godine, prema najavama, mogao da bude usvojen zakon kojim se, osim pušenja u zatvorenim prostorima, zabranjuje i konzumiranje duvanskih proizvoda na stadionima, autobuskim stajalištima..

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) izglasao je prije dvije godine zakon kojim se zabranjuje konzumiranje duvana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prevozu, te u privatnim automobilima u kojima se nalaze deca.

Hrvatska je još 2017. zabranila upotrebu duvanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorima, ali je ugostiteljima ostavila mogućnost određivanja prostora za pušenje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading