MASOVNA POJAVA, DECA ZAVRŠAVAJU U BOLNICI ZBOG PUŠENJA ELEKTRONSKIH CIGARETA Izdato je hitno saopštenje za roditelje, ovo su simptomi
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

U toku prethodnog vikenda, u Velikoj Britaniji je u bolnici završilo 40 mladih osoba koje imaju manje od 19 godina zbog kolapsa pluća usled korišćenja elektronskih cigareta. Među njima je bilo 15 dece koja imaju devet ili manje godina.

Pedijatar Endi Buš je za "Sky News" rekao da je pušenje za decu jako štetno. Otkrio je kakvi zdravstveni problemi mogu da nastanu.

"Ako tinejdžer počne da puši cigarete, najgore što će mu se desiti je da će mu pozliti i povratiti, ali zbog akutne upotrebe e-cigareta može da završi u bolnici, na intenzivnoj nezi, da dobije krvarenje u plućima, da ima kolaps pluća i njihova pluća se onda mogu napuniti masti", rekao je on.

Širenje epidemije

Kraljevski koledž za pedijatriju i zdravlje dece saopštio je da problem brzo postaje epidemija. Portparol se oglasio.

“E-cigarete nisu proizvod bez rizika i mogu izazvati zavisnost, ako ne i više, nego tradicionalne cigarete", kaže on.

Izvršna direktorka NHS-a Amanda Pričard rekla je da su brojke veoma zabrinjavajuće. Otkrila je koliko mladih puši.

"Mnogim mladim ljudima ovo može izgledati bezopasno zbog atraktivnog ukusa. Najmanje dvoje desetogodišnjaka su pušili u jednom trenutku, ali njihova upotreba može dovesti do plućnih udara. štete, tako da je zaista važno da ovo zaustavimo u korenu. Moramo držati mlade ljude podalje od bolnica i sprečiti buduće zdravstvene probleme", navela je ona.

Britanski premijer Riši Sunak prošlog meseca najavio je nove planove za suzbijanje ilegalne prodaje e-cigareta deci. Taj projekat je vredan 3,5 miliona evra.

"Duboko sam zabrinut zbog naglog povećanja broja dece koja puše cigarete i šokiran sam izveštajima o ilegalnim cigaretama koje sadrže olovo u rukama školske dece. Marketing i ilegalna prodaja e-cigareta deci je potpuno neprihvatljivo i učiniću sve što je u mojoj moći da zauvek okončam praksu“, istakao je premijer Velike Britanije Riši Sunak.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading