NIKOME NISU POMOGLI DA OSTAVE CIGARETE, ALI SU ZATO NAPRAVILI RAK I RAZORILI MOZAK Lekari upozoravaju na štetnost vejpova i e-cigareta
Foto: Shutterstock

Kako se navodi, nema dovoljno dokaza da su elektronske cigarete i vejpovi pomogli pušačima da prestanu da puše i dodaje da su štetne po zdravlje, ali i da mogu da izazovu zavisnost od nikotina među nepušačima, posebno kod dece i mladih, prenosi Rojters.

- Deca se regrutuju i zarobljavaju u ranom uzrastu da bi se koristila e-cigarete i mogu se navući na nikotin, rekao je generalni direktor SZO Tedros Gebrejsus i pozvao države da implementiraju stroge mere.

Iako giganti duvanske industrije tvrde da su vejpovi zdraviji od cigareta, ipak, SZO upozorava da se oni proizvode od supstanci, među kojima su i one za koje se zna da izazivaju rak i štete razvoju mozga kod mladih ljudi.

SZO je pozvala na promene, uključujući zabranu svih aroma sredstva, kao i da se mere kontrole koje važe za duvan primene i na vejpove, što uključuje visoke poreze i zabrane upotrebe na javnim mestima.

Iako, SZO nema ovlašćenja nad nacionalnim propisima, i samo može da pruži smernice njene preporuke se često usvajaju dobrovoljno, prenosi Rojters. 

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading