Volodimir Zelenski
Foto: Tanjug/Tanjug

- Uvek sam štitio interese Bugarske, a ne interese drugih zemalja. Pitanje je čiji interes štite političari iz parlamenta i Vlade i šta diktira njihovu politiku? Prošlog oktobra jedan od istočnoevropskih predsednika (Radev je odbio da potpiše deklaraciju devet zemalja Istočne Evrope zbog klauzule o podršci za članstvo Ukrajine u NATO), poslao je nacrt Deklaracije o hitnoj podršci članstvu Ukrajine u NATO svim zemljama Istočne Evrope. Tada sam odbio da ga potpišem, jer prihvatanje Ukrajine u NATO, pre uspostavljanja dugoročnog mira, znači direktan sukob NATO-Rusija. Tada su mnogi ustali protiv mene, a sada su se ti isti žestoki kritičari iznenada predomislili i prihvatili moju ideju. Pitanje je samo, da li imaju svoje mišljenje i stav? Zato što oni bespogovorno slede mišljenje velikih zemalja, što je u ovom slučaju dobro, jer imaju razuman stav, ali u stvari naša Vlada nema svoje mišljenje i stav i to je veliki problem. Nacionalno odgovorno ponašanje zahteva sopstveno mišljenje - istakao je Radev.

On je komentarisao i posetu Zelenskog Bugarskoj, koja je realizovana prošle nedelje, i izrazio nadu da će sledeći put takva poseta biti usaglašena sa njim.

- U takvoj situaciji mi je bilo najlakše da ne održim sastanak, ali to je loš signal za Bugarsku i za 300.000 Bugara u Ukrajini. Nadam se da će se Vlada pridržavati osnovnih protokolarnih pravila i da će u budućnosti takve događaje usaglašavati - rekao je on.

Kritikovao je odluku da se Ukrajini isporuči još jedna partija oružja i naveo da Bugarska neće moći da brzo popuni zalihe.

- Koliko god da vas ubeđuju da će zalihe biti brzo popunjene to nije istina. To je proces koji traje godinama. U Nemačkoj će se taj proces završiti do 2030. godine. Nemojte da imate iluzije, mislite da ćemo imati novo naoružanje? To se neće dogoditi jer se dugi niz godina vlade nisu interesovale za bugarsku vojsku - zaključio je bugarski predsednik.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading