RUSKI "UBICA PATRIOTA" Ovo je jedan od najbržih borbenih lovaca na svetu (FOTO)
Foto: Printscreen

S obzirom da su Patrioti prema ruskim izvorima ispalili 32 rakete zemlja-vazduh u pokušaju da presretnu nadolazeći napad, od kojih nijedan nije pogodio njihove mete, operacija je istakla kako ograničenja NATO-ovog najvišeg sistema protivvazdušne odbrane dugog dometa, tako i napredne sposobnosti MiG-31K i njegovo primarno oružje.

Avion unapređen

Ulazeći u upotrebu od kraja 2017. godine, MiG-31K je brzo video da se broj u upotrebi proširio sa preko 30 za koje se smatra da je trenutno u funkciji - iako neke procene navode da ih ima preko 40. Avioni nisu novoizgrađeni, ali koriste veoma velike ruske zalihe od stotinak Sovjetski avioni MiG-31 koji su brzo stavljeni u rezervu nakon završetka Hladnog rata.

Pošto postsovjetska Rusija nije bila u stanju da priušti svoje operativne troškove, mnogi avioni su leteli samo delić svog radnog veka pre nego što su bili ugašeni, ostavljajući rusko vazduhoplovstvo u jakoj poziciji da veoma brzo proširi svoju aktivnu flotu Fokhounda bez pokretanja nove proizvodnje.

Specijalozovan za veliki broj raketa

MiG-31K su se pridružili floti od preko 100 MiG-31BM/BSM presretača u službi, sa ovim varijantama dizajniranim za borbu vazduh-vazduh na veoma velikim dometima i shodno tome noseći prevelike rakete vazduh-vazduh kao što je R-37M. MiG-31 je dizajniran sa velikim dometom i ogromnim kapacitetom za rakete da primi najveće svetske rakete vazduh-vazduh, i trenutno je najteži avion na svetu u borbenoj ulozi vazduh-vazduh.

Radar u klasi, Zalson-M, takođe je daleko najveći na svetu napravljen za borbu vazduh-vazduh nekoliko puta veći od onih na široko korišćenim zapadnim lovcima kao što je F-16. Takođe je najbrži borbeni avion sa ljudskom posadom na svetu, i bio je 20 godina ispred bilo kog zapadnog lovca ili presretača koji je koristio elektronski skenirani radar.

Performanse leta MiG-a i velike količine raspoloživih okvira učinile su ga optimalnim izborom da se lagano modifikuje u udarni lovac u okviru programa MiG-31K za nošenje veoma velike balističke rakete Kh-47M2. Zaista, već osamdesetih godina prošlog veka prepoznat je potencijal MiG-31 za nošenje posebno velike municije, što ga je, upareno sa veoma velikom visinskom plafonom, činilo optimalnim kandidatom za razvoj u avion za borbu protiv satelita u okviru programa MiG-31D.

Očekuje se da će Fokhound u budućnosti dobiti nove klase raketa vazduh-zemlja koje će dopuniti Kinzhal, uključujući vazdušno lansiranu varijantu hipersonične krstareće rakete Zicron – original koji je ruska mornarica počela da koristi 2019.

Udarna moć sa "Iskanderom"

Uprkos svojim naprednim mogućnostima, balistička raketa Kh-47M2 nije razvijena kao čist dizajn i umesto toga predstavlja derivat balističke rakete 9M723 iz ruskog sistema Iskander-M, koja je prvi put ušla u upotrebu 2006. Kao raketa sa vazdušnim lansiranjfem Kinzhal je imao koristi od mnogo većeg dometa, ali su mnogi aspekti njegovih letačkih performansi ostali slični onima kod originalne rakete.

Mogućnosti Iskanderovih projektila su možda najbolje sumirali analitičari Svenska Dagbladet, koji su ocenili: „Putanja rakete nije baš balistička; [on] može da manevrira, ali ne može, recimo, da se podigne ako već pada na zemlju... Iskander može da postigne veoma velike brzine kada je projektil usmeren naniže, nekih 2-3 kilometra u sekundi [5,8 do 8,7 maha ]. Da bismo mogli da oborimo projektil takvim brzinama, potrebna je veoma napredna raketa protivvazdušne odbrane. Takođe, projektil mora biti veoma blizu mete.

Pružanje ove vrste udarne sposobnosti lovcu učinilo je MiG-31K efektivno jedinstvenim po svojoj snazi kao udarni avion, posebno kada se ima u vidu da Kinzhal zadržava sposobnost da gađa ratne brodove kao i površinske ciljeve. Ove sposobnosti, koje su prvi put uvedene 1980-ih od strane sovjetskog balističkog raketnog sistema OTR-23 Oka, učinile su MiG-31K idealnim avionom za neutralizaciju sistema protivvazdušne odbrane Patriot u ukrajinskoj prestonici – ispunjavajući obećanja više visokih ruskih zvaničnika da sistem bila bi neutralisana skoro odmah nakon raspoređivanja.

Dok bi mnoge druge rakete u ruskom arsenalu, kao što su podzvučne krstareće rakete Kalibr, mogle da budu ranjive na presretanje od strane sistema Patriot, sposobnosti MiG-31K i Kinžala su im omogućile da efikasno 'obore vrata' kako bi osigurale veću stopu uspeha za druge vrste projektila.

Ovo ostavlja Rusiji mnogo više slobode da nastavi sa daljim uništavanjem kritične infrastrukture u Kijevu, kao što je to učinila u drugim ukrajinskim gradovima, što je stavilo mnogo veći teret na zapadne pristalice Ukrajine i povećava rizik da bi veliki gradovi mogli ostati nesposobni za život i da moraju biti napušten. Uništenje sistema Patriot takođe dolazi pošto su druga sredstva protivvazdušne odbrane Ukrajine kritično iscrpljena, što je omogućilo ruskom vazduhoplovstvu da igra sve veću ulogu u ratnim naporima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading