RUSIJA PET PUTA POVEĆALA PROIZVODNJU "KINŽALA" Rusku vojsku ohrabrilo uništavanje "Patriota"
Foto: EPA/Alo Ilustracija/EPA

Jednu od najjasnijih indikacija za ovo dao je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov, koji je izjavio da se procenjuje da Rusija ima oko 80 Kinžala do početka maja, što je više od ukrajinskih procena od samo oko 50 projektila u januaru.

Ukrajinski izvori su to protumačili kao indikaciju da je Rusija uspela da petostruko poveća proizvodnju projektila, proizvodeći otprilike 10 Kinžala mesečno. Alternativno objašnjenje, međutim, može biti da novi obaveštajni podaci u Ukrajini primoraju na reviziju prethodnih procena ruskih zaliha.

Kinžal je raspoređen od strane udarnih lovaca MiG-31K ruskog vazduhoplovstva i ušao je u službu krajem 2017. Samo je potvrđeno da je korišćen u rusko-ukrajinskom ratu manje od pola tuceta puta, a prva upotreba zabeležena je 18. marta. 2022. da se izvrši udar na veliko podzemno skladište u zapadnoj Ukrajini u kojem se nalazi ratni materijal koji je nedavno isporučen preko Poljske.

Kinžal je razvijen kao vazdušni derivat raketa 9M723 iz balističkog raketnog sistema Iskander-M i bavio se ograničenim dometom Iskandera zbog ograničenja Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa – koji se posebno odnosio samo na rakete sa kopnom, a ne na one lansirane iz vazduha ili mora. Iskander je ograničen na domet od 500 km, dok Kinžal može da gađa ciljeve udaljene 2000 km.

Obe rakete su cenjene zbog svojih kvazi balističkih terminalnih brzina od blizu 9 Maha, kao i zbog njihove velike manevrisanja i putanje na maloj visini, što ih čini izuzetno teškim za praćenje, presretanje, a ponekad čak i za otkrivanje tokom leta.

Povećanje proizvodnje projektila Kinžal moglo bi biti relativno jednostavno za ruski odbrambeni sektor zbog ogromnog broja raketa 9M723 koje je bio u stanju da dosledno proizvodi skoro dve decenije, pri čemu sistemi Iskander-M ulaze u upotrebu brže od bilo kog drugog velikog kopnenog sistema naoružanja osim sistema protivvazdušne odbrane S-400 zbog njegove asimetrične vrednosti.

Sa proizvodnim linijama posebno za rakete koje već rade sa ratnim naglim kapacitetom, proizvodnja više Kinžala na račun dela proizvodnje projektila 9M723 ostaje veoma moguća. Kinžal-ov lansirni avion MiG-31K bi takođe potencijalno mogao da vidi da broj brzo raste zbog ogromnih rezervi stotina aviona MiG-31 koje Rusija ima, od kojih su mnogi leteli samo delić svog životnog veka pre nego što su uskladišteni nakon završetka Hladnog rata. do nagle kontrakcije Vazduhoplovstva.

Predstavljanje novog poboljšanog naslednika MiG-31K u avgustu 2022. godine, MiG-31I, nagovestilo je da rusko vazduhoplovstvo namerava da nastavi da širi svoju udarnu flotu. Nova varijanta ima koristi od poboljšanih performansi leta i avionike sa fokusom na povećanje stepena automatizacije. Iako se očekuje da će arsenal Kinžal nastaviti brzo da raste, očekuje se da će upotreba u Ukrajini ostati ograničena jer je najveći deo arsenala i dalje fokusiran na potencijalno suprotstavljanje NATO-u ako neprijateljstva eskaliraju u širi rat.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading