"UKRAJINA ĆE NESTATI!" Medvedev naveo tri scenarija kako će Kijev izgubiti državnost i koji najviše odgovara Rusiji
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija A.V.

Ukrajina će kao država neizbežno nestati, ali to se može odvijati prema različitim scenarijima, smatra zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije, Dmitrij Medvedev.

Medvedev je na Telegramu opisao nekoliko mogućih scenarija kako će Ukrajina nestati kao i koliki je rizik od obnavljanja sukoba u Evropi i svetu.

- To će zavisiti od toga kojim će putem krenuti proces raspadanja te umiruće države usled izgubljenog vojnog sukoba. Postoje dva puta – ili put relativno spore erozije ukrajinske državnosti sa postepenim gubitkom preostalih elemenata državnog suvereniteta ili put momentalnog kolapsa uz istovremeno poništavanje svih znakova državnosti - rekao je Medvedev.

U svakom slučaju, posle takvog kolapsa verovatna su tri scenarija, smatra on.

- Zapadne teritorije Ukrajine pridružuju se nizu zemalja Evropske unije. Narod centralnih i nekih drugih ukrajinskih oblasti u okviru člana 1. Povelje UN odmah proglašavaju samoopredeljenje ulaskom u sastav Rusije. Njihov zahtev se uvažava i sukob se završava sa dovoljnim garancijama da se neće nastaviti u dugoročnoj perspektivi - napisao je Medvedev.

Kako je dodao, to je scenario koji je potreban Rusiji.

Drugi scenario je da "Ukrajina nestane nakon završetka specijalne vojne operacije u procesu njene podele između Rusije i niza država EU".

- Formira se ukrajinska Vlada u egzilu u nekoj evropskoj zemlji. Sukob se završava sa razumnim garancijama da se neće nastaviti u bliskoj budućnosti, ali uz nastavak terorističkih aktivnosti ukrajinskih nacista koji će biti rasejani po državama EU koje će dobiti teritoriju zapadne Ukrajine. Rizik od obnavljanja sukoba ili njegove eskalacije u svetski rat u ovom slučaju može se smatrati umerenim - kazao je Medvedev.

Kako je dodao, treći scenario je i prelazak zapadnog dela Ukrajine pod kontrolu niza zemalja EU nakon raspada zemlje i ulazak preostale teritorije u NATO. Po rečima Medvedeva, u tom slučaju oružani sukob bi eskalirao u trajni konflikt i postojala bi opasnost od Trećeg svetskog rata.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading