RAMPA RIMA ZA MILAN! Italijanska vlada zabranila da registruju decu istopolnih roditelja
Foto AP

Italijanska desničarska vlada poručila je gradskom veću Milana da prestane sa upisivanjem dece istopolnih roditelja, što je ponovo pokrenulo debatu oko konzervativne politike premijerke Đorđe Meloni, preneo je Rojters.

Italija je legalizovala istopolne građanske zajednice 2016. godine, uprkos protivljenju katoličkih i konzervativnih grupa, ali im nije dala pravo na usvajanje, strahujući da bi to podstaklo surogat trudnoće, koje su i dalje nelegalne.

U nedostatku jasnog zakonodavstva o ovom pitanju, neki sudovi doneli su odluku u korist dozvoljavanja istopolnim parovima da usvajaju, a gradonačelnici pojedinih gradova, uključujući Milano, omogućili su registraciju surogat rođene dece za istopolne parove.

Milanski gradonačelnik levog centra Đuzepe Sala rekao je da je dobio pismo Ministarstva unutrašnjih poslova u kojem mu nalažu da prestane evidentiranje dece istopolnih parova.

Pozivajući se na odluku najvišeg italijanskog suda, Prefektura Milana - lokalni ogranak ministarstva unutrašnjih poslova - tvrdi da roditelji mogu da dobiju pravno priznanje samo uz izričito odobrenje suda za usvajanje.

Sala je danas rekao da će poštovati naredbu Prefekture, ali da će nastaviti politički da se bori za priznavanje prava istopolnih roditelja i njihove dece.

Premijerka Meloni je došla na vlast kao branilac tradicionalnih hrišćanskih vrednosti i osuđujući ono što ona naziva "rodnom ideologijom" i "LGBT lobijem".

LGBT aktivisti su osudili najnoviji potez vlade.

"Zabrana je jedna od najkonkretnijih manifestacija besa koji desničarska većina pokazuje prema LGBT osobama", rekao je Gabrijele Pjaconi, generalni sekretar najveće italijanske grupe za LGBT+ prava.

Fabricio Maraco, jedan od vodećih aktivista LGBT populacije, pozvao je Salu i druge gradonačelnike da nastave da registruju izvode iz matične knjige rođenih.

"Kada je zakon nepravedan i diskriminatorski, oni koji se bave politikom moraju imati hrabrosti da ga ne poštuju", rekao je Maraco u saopštenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading