"RAT JE TREBALO BRZO DA SE ZAVRŠI" Bivši izraelski premijer razotkrio šok odluku Zapada
EPA/NIR ELIAS

Bivši izraelski premijer Naftali Benet rekao je da su SAD i zapadni saveznici "blokirali" njegove napore da posreduje između Rusije i Ukrajine u okončanju rata.

Benet je 4. marta 2022. godine otputovao u Rusiju da se sastane sa predsednikom Vladimirom Putinom, tvrdi on.

U intervjuu je detaljno opisao svoje navodno posredovanje između Putina i tadašnjeg ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, za koje je rekao da je koordinirao sa SAD, Francuskom, Nemačkom i Velikom Britanijom.

Benet je rekao da su se obe strane složile na velike ustupke tokom posredovanja. Što se tiče ruske strane, on je rekao da su odustali od "denacifikacije" kao uslova za prekid vatre. Benet je definisao "denacifikaciju" kao uklanjanje Zelenskog.

Tokom sastanka u Moskvi sa Putinom, Benet je rekao da je ruski lider dao uveravanja da neće pokušati da ubije Zelenskog. Još jedan ustupak koji je Rusija napravila, prema Benetu, jeste da neće tražiti razoružanje Ukrajine.

Za ukrajinsku stranu, Zelenski je "odustao" od traženja članstva u NATO-u, što je Benet rekao da je "razlog" za rusku invaziju. Benet je rekao da je tadašnji britanski premijer Boris Džonson zauzeo "agresivan stav", dok su francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc bili "pragmatičniji". Benet je rekao da je predsednik Bajden usvojio "oba" stava.

Ali na kraju su se zapadni lideri, tvrdi Benet, usprotivili njegovim stavovima.

"Ovo ću reći u širem smislu. Mislim da je postojala legitimna odluka Zapada da nastavi da udara Putina i da ne pregovara", rekao je Benet.

Na pitanje da li su zapadne sile "blokirale" posredovanje, Benet je rekao: "Blokirali su to, a ja sam mislio da su pogrešili".

On tvrdi da mu je Putin obećao da neće ubiti Zelenskog

Benet, koji je u to vreme bio premijer Izraela, bio je prvi zapadni lider koji je posetio Putina u Moskvi nakon početka rata.

Pre nedelju dana je na Fejsbuku objavio da mu je Putin obećao da neće ubiti Zelenskog.

"Znao sam da je Zelenski u opasnosti, bio je u bunkeru čija lokacija nije poznata", dodao je on. Stoga je, posle tri do četiri sata razgovora, pitao ruskog predsednika da li želi da ubije Zelenskog, što je Putin negirao, rekao je Benet.

Benet je zamolio Putina da mu da reč: "Rekao je, 'Neću da ubijem Zelenskog'." Dodao je da je pozvao Zelenskog direktno nakon sastanka dok se vozio od Kremlja do aerodroma.

"Slušaj, upravo sam bio na sastanku, neće te ubiti", rekao je Zelenskom.

Zelenski ga je pitao da li je siguran, a Benet je odgovorio: "Sto posto".

Dva sata kasnije ukrajinski predsednik je snimio snimak iz svog kabineta u kojem tvrdi da se ne plaši za sopstveni život.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading