IZRAELSKI MEDIJI: Izraelski premijer savetovao Zelenskog da prihvati Putinove zahteve i PREDA SE, zvaničnici demantuju navode
EPA/ABIR SULTAN

Izraelski premijer Naftali Benet je navodno savetovao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da pristane na predloge Rusije da se okonča krvavi sukob u njegovoj zemlji, javili su izraelski mediji juče.

Međutim, najviši zvaničnici u Kijevu i Izraelu demantovali su te izveštaje.

„Da sam na tvom mestu, razmišljao bih o životima svog naroda i prihvatio ponudu“, naveo je "Jerusalem post" da je Benet rekao Zelenskom u utorak tokom telefonskog razgovora, citirajući neimenovanog visokog ukrajinskog zvaničnika.

„Benet nam je rekao da se predamo“, rekao je zvaničnik, prenosi "Post", koji je dodao da Kijev očigledno „nema nameru“ da pristane na zahteve predsednika Putina.

Moguća globalna nestašica hrane zbog krize u Ukrajini

Međutim, najviši zvaničnik u Benetovom kabinetu brzo je demantovao da je izneta bilo kakva sugestija za predaju, rekavši da izraelski premijer „nema nameru da Zelenskom daje bilo kakvu preporuku ili savet u bilo kojoj fazi“, preneo je Aksios.

Danas je najviši savetnik ukrajinske vlade Mihail Podoljak takođe negirao da je Zelenskom savetovano da se preda. Izrael, „kao i druge uslovne posredničke zemlje, ne nudi Ukrajini da pristane na bilo kakve zahteve Ruske federacije“, napisao je Podoljak na Tviteru, rekavši da bi to bilo „nemoguće, iz vojnih i političkih razloga“.

Izrael je stupio u ulogu posrednika u toku sukoba u Ukrajini, a Benet je prošle nedelje odleteo u Moskvu da se sastane sa Putinom i razgovarao sa Zelenskim telefonom.

Izraelski premijer je takođe bio u kontaktu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom posle sastanka sa ruskim liderom.

Najnovije vesti o konfliktu u Ukrajini pratite na našem blogu UŽIVO.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading