BRITANCI MASOVNO KRADU HRANU! Ostrvljani očajni, nikada im nije bilo gore
Shutterstock

Upotreba zujalica jasan je znak da je krađa hrane dostigla neverovatne razmere, što i ne čudi s obzirom na to da su cene u maloprodajnim objektima u proseku porasle za 18 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kao i da je inflacija u decembru dostigla rekordnih 14,7 odsto. Ako se tome dodaju drastična poskupljenja energenata zbog kojih su mnogi mali i srednji biznisi bankrotirali ili se nalaze pred zatvaranjem, kao i štrajkovi koji su sve češći i sve masovniji, jasno je da se Ujedinjeno Kraljevstvo nalazi u ogromnoj krizi, a najgore je to što ne samo da joj se ne nazire kraj, već ekonomisti procenjuju da će se dodatno pogoršati.

Krađe i smanjena kupovna moć građana pokrenuli su i talas zatvaranja maloprodajnih objekata koji ne mogu da se izbore s tim, ali ni s problemima ogromnih troškova zbog poskupljenja struje i gasa.

Interesantno je da se u poslednje vreme najviše kradu šnicle, piše „Miror“, koji izveštava i da su prodavnice u centru Londona počele da zaključavaju frižidere sa svežim mesom. U jednoj od tih prodavnica na frižideru stoje obaveštenje kupcima da, ako žele neki od proizvoda koji se unutra nalaze, pozovu prodavca da otključa frižider.

I u drugim prodavnicama su odresci dostupni samo „na zahtev“, pošto u suprotnom budu odmah ukradeni.

Ekonomski eksperti ističu da su slučajevi krađe bifteka postali toliko učestali, da prodavnice mogu da ostanu i bez 15 odsto zarade. Takođe, ova roba se lako prodaje na crnom tržištu, a kupuju je svi, od građana do restorana.

Prethodni put se hrana u Velikoj Britaniji našla pod ključem 2008. godine, u vreme svetske ekonomske krize. Ipak, eksperti kažu da je sada situacija još gora, s tim što se ne vidi kada će se ekonomija oporaviti dovoljno da građani prilikom odlaska u kupovinu ne razmišljaju kako da ukradu hranu, umesto da je plate.

Šokantan skok cena u roku od tri meseca

Novinarka „Mirora“ Kejt Vrou pratila je poslednja tri meseca rast cena hrane u supermarketima u Velikoj Britaniji i došla do zapanjujućeg podatka da su pojedine cene skočile i za više od 30 odsto.

- U novembru sam primetila da cene u supermarketima skaču, ali nisam ni pretpostavljala da će mi novac prolaziti kroz ruke kao voda kroz prste. Odlučila sam da pratim cene tokom mojih nedeljnih kupovina i vidim kolika će razlika biti za tri meseca. Radi preciznosti sam svaki put kupovala iste proizvode, koje ljudi standardno pazare. Ispostavilo se da su cene hrane otišle nagore za 30 i više procenata - zaključila je ova novinarka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading