PROPAO PONOS NATO PAKTA Najsmrtonosnije borbeno vozilo dočekalo totalni fijasko, ima jednu slabu tačku
Foto: Youtube/Printscreen

Puma je najteže i najskuplje borbeno vozilo pešadije na svetu, od Nove godine je trebalo da postane najubojitije oružje NATO-a, ali na vežbama Bundesvera pokvarilo se svih 18 tenkova koji su bili u akciji.

Bundesver je tokom nedavnih vežbi otkrio velike probleme sa modernizovanom verzijom borbenog vozila „Puma”, piše "Špigl" pozivajući se na pismo komandanta 10. tenkovske divizije general-majora Ruprehta fon Batlera rukovodstvu vojske i Ministarstvu odbrane Nemačke.

General piše o „totalnom neuspehu", javljaju i mnogi drugi nemački mediji prenoseći izveštaj "Špigla".

Tokom vežbe sa 18 tenkova tipa Puma, borbena gotovost jedinice je u roku od nekoliko dana pala na nulu - crkli su svi tenkovi, preneo je Dojče vele. Pre svega je ranjiva elektronika tog visokotehnološkog tenka.

U jednom od njih je čak došlo do ozbiljnog požara na kablovima u kontrlonoj kabini koja se nalazi u kupoli, ali je bez posade, upravlja se daljinski iz utrobe.

Vojsci je priroda nedostataka već poznata od ranije, navodi se u mejlu, ali „nikada ranije nije bilo toliko kvarova sa ovolikom učestalošću".

Pritom je Puma na ovim vežbama korišćena samo na strelištima u severnonemačkoj niziji i tamo ne „preterano". General piše da bi, prema oceni pogođene kompanije, a koju smatra veoma verodostojnom, puna borbena spremnost te tenkovske jedinice mogla da se vrati tek za tri do četiri meseca.

Pritom na Tviteru iskazuje zadovoljsvo sposobnošću vojnika. Pismo od petka izazvalo je pometnju u Ministarstvu odbrane, jer se novi kvarovi odnose na vozila u specijalnoj konfiguraciji sa kojima će od Nove godine nemačka Pancergrenadierbrigade 37 učestvovati u Zajedničkoj operativnoj grupi veoma visoke spremnosti NATO.

Jedinice Bundesvera sa statusom VJTV su politički i vojno važne za obaveze Nemačke prema NATO. Koristiće se, između ostalog i na istočnom krilu NATO. Ako Puma ne bude dostupna do kraja aprila 2023. u tim snagama za brzo reagovanje NATO-a. biće „do daljeg" zamenjena oprobanim borbenim vozilom pešadije Marder.

Generalni inspektor Bundesvera Eberhard Corn je napisao na Tviteru da će Bundesver raditi na tome da brzo vrati brobenu spremnost Pume. Odmah će biti izvršena procena štete, zajedno sa stručnjacima iz industrije naoružanja.

„Ispunićemo svoje obaveze prema NATO od 1. januara 2023.", dodao je on.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading