PUTIN SE SASTAO SA VOJNIM VRHOM Evo kada kreće nova, žestoka ofanziva na srce Ukrajine
Foto: EPA/EPA Russian Defence Ministry Press

Skoro deset meseci od početka invazije, ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa vojnim vrhom, dan posle procene Kijeva da se ruske snage spremaju za novu veliku ofanzivu na Ukrajinu početkom sledeće godine.

Na sastanku su bili ministar odbrane Sergej Šojgu, načelnik Oružanih snaga Valerij Gerasimov i glavnokomandujući za Ukrajinu, general Sergej Surovikin, koji je u oktobru postavljen na to mesto.

"Želeo bih da čujem vaše predloge o našim kratkoročnim i srednjoročnim akcijama", rekao je Putin generalima, prenele su državne televije.

Ukrajinci su pre nekoliko meseci pokrenuli kontraofanzivu, nateravši ruske snage na povlačenje i odlazak iz Hersona, južne regionalne prestonice, jedine koju su osvojili i držćali pod kontrolom od 24. februara.

Porazi su doprineli rastućim kritikama u Rusiji čak i među onima koji su do sada podržavali svaki potez.Prisustvo generala Gerasimova prekinulo je glasine koje kruže internetom da je smenjen sa funkcije.

Ovaj 67-godišnjak je bio na meti intenzivnih kritika prporatno nastrojenim komentatorima, koji su ga optužili da je previše oprezan.

Sastanak je usledio dan posle tvrdnji komandanta ukrajinske vojske, generala Valerija Zalužnjeg, da bi Moskva mogla da pokuša da pokrene novu ofanzivu početkom 2023.


On je upozorio da Rusija priprema oko 200.000 vojnika za napad.

"Ne sumnjam da će još jednom krenuti u Kijev i možda će napad biti pokrenut iz Belorusije", rekao je on.

U februaru su ruske trupe napredovale ka glavnom gradu Ukrajine nakon što su prešle granicu sa Belorusijom.

Dok je beloruski lider Aleksandar Lukašenko više puta negirao da će se njegove snage pridružiti invaziji, hiljade ruskih vojnika se trenutno nalaze u zemlji i učestvuju u, kako je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo "intenzivnim borbenim vežbama".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading