puma
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nešto posle podneva u nedelju, 18-godišnjak je pozvao policiju, rekavši da su on i njegov brat napadnuti. Mlađi brat je dodao da je odvojen od brata. Posle 20 minuta stigli su prvi policajci, koji su odmah zbrinuli 18-godišnjaka i krenuli u potragu za njegovim bratom.

"Ubrzo nakon što je potraga počela, on je lociran, a pored njega je bio planinski lav u zgrčenom položaju", rekao je Kajl Parker, portparol šerifove kancelarije.

Policajci su ispalili metke da uplaše divlju životinju, nakon čega su videli da je stariji brat već mrtav. Životinju su uhvatili rendžeri i lovci iz Kalifornijskog odeljenja za ribu i divlje životinje. Ona je eutanazirana u blizini mesta napada, saopštila je šerifova kancelarija.

Planinski lav je poslat u forenzičku laboratoriju CDFV-a da dobije informacije o DNK životinje i opštem zdravlju. Napadi planinskih lavova su izuzetno retki, a poslednji fatalni susret u ovoj državi dogodio se 2004. godine, prema CDFV zapisima.

Od 1890. godine u Kaliforniji je bilo manje od 50 potvrđenih napada na ljude, od kojih je šest bilo fatalno. Ono što napad čini još ređim je to što su žrtve u većini slučajeva same.

"Kada čujete za takve stvari, postanete malo nervozni", rekao je stanovnik Danijel Lešer.

"Iznenadio sam se kada sam čuo da ide na ljude. Nije retkost da idu na stoku", dodao je on.

Okolnosti napada su nejasne. Šerifova kancelarija kaže da će više informacija biti dostupno nakon istrage.

Planinski lavovi su usamljene životinje koje putuju same, osim tokom sezone parenja ili kada imaju mladunčad, saopštila je Služba Nacionalnog parka. Poznati su kao ključna vrsta, držeći populaciju plena pod kontrolom i uništavajući invazivne vrste. Kada i ako napadnu ljude, oni su uglavnom povređeni, pod stresom ili gladni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading