RUSIJI NEĆE SLOMITI KIČMU A I SRBIJA ĆE DOBRO PROĆI! Najveći dobitnici su, ponovo, Ameri
Shutterstock

Ograničenje cene, ideja potekla od grupe G7, ima za cilj da smanji ruski prihod od prodaje nafte, ali i da spreči skok globalne cene nafte nakon embarga EU na ruske energente koji će stupiti na snagu 5. decembra, navedeno je u saopštenju Češke, koja predsedava EU. Grupa sedam najrazvijenijih zemalja na svetu (G7) i Australija dogovorile su se da usvoje tu odluku, a iz Vašingtona je saopšteno da će ograničenje cene pomoći da se limitira sposobnost Vladimira Putina da profitira od nafte, „što će mu otežati finansiranje ratne mašinerije kojom se ubijaju nevini Ukrajinci“.

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da ova odluka  neće imati negativnih posledica po Srbiju, već nasuprot.

- Ovo na nas može povoljno da utiče, jer sve ono što vrši pritisak na smanjenje cena nama kao kupcu i potrošaču svakako odgovara - smatra ugledni ekonomista.

Flota u senci

Rusija je ove godine nabavila 100 tankera kao odgovor na naftne sankcije koje je Zapad uveo Moskvi, piše „Fajnenšel tajms“. Kremlj koristi dodatne tankere da bi izbegao probleme s ograničenjima snabdevanja naftom, a energetski konsultant „Ristad“ tvrdi da su ove godine kupljena 103 tankera, koji predstavljaju rusku „flotu u senci“.

S druge strane, Madžar nije uveren da ove sankcije mogu da budu naročito uspešne, pošto kad je tražnja velika i razvija se brže od ponude cenovni pritisci ne mogu lako da se zadrže političkom odlukom, koja neće mnogo uticati ni na samu Rusiju.

Kijev: Ograničite na 30 dolara i uništite Rusiju!

Ruska privreda će biti uništena skorim uvođenjem ograničenja cena nafte iz te zemlje na 60 dolara po barelu, rekao je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

„Postižemo uvek naš cilj i ruska privreda će biti uništena i platiće, biće odgovorna za sve svoje zločine“, napisao je on na Telegramu, i dodao da je trebalo da se ograniči cena nafte na 30 dolara za barel.

- Treba imati na umu da postoje i tržišta koja neće biti zahvaćena ovom odlukom. Kina će, na primer, kupovati od Rusije naftu po ceni koju uzajamno dogovore, kao i Indija i dobar deo Južne Amerike, koji je oslobođen tog pritiska. Ta je odluka više simboličnog karaktera, nego što će stvarno usporiti cene. Jeste Rusija bila jako orijentisana na izvoz u zapadnu Evropu, ali to je samo jedan deo njenog izvoza energenata - smatra naš sagovornik.

Jelica Putniković s portala Energija Balkana smatra da će jedna strana od ovoga imati najveću korist.

- Čini mi se da će od cele priče o ruskoj nafti najviše profitirati Amerika - rekla je ona za RTS, i dodala da se ova odluka kosi sa slobodnom trgovinom, što je princip na kojem su insistirale EU i G7.

Ruska ambasada u SAD: Preoblikuje se slobodno tržište

Ograničenje cene ruske nafte, koje su uvele SAD i njeni partneri, u praksi znači da se osnovni principi slobodnog tržišta zapravo preoblikuju, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu navodeći da to neće smanjiti potražnju za ruskom naftom.

- Ovakvi koraci će neizbežno dovesti do povećanja neizvesnosti i nametanja većih troškova za potrošače sirovina. Štaviše, od sada nijedna zemlja nije zaštićena od uvođenja raznoraznih ograničenja na njen izvoz, nametnutih iz političkih razloga - navela je ambasada.

- Sada pokušavaju da suzbiju rusku ekonomiju i čini mi se da više štete nanose svojim članicama nego Rusiji. Jer Rusija će tu naftu prodati Indiji, Kini, Turskoj. Članice OPEK-a i OPEK-a + bi trebalo da se sastanu i razgovaraju o tome - rekla je ona, i dodala da NIS ni prošle godine nije uvozio veću količinu ruske nafte, ali da nje od 5. decembra više neće ni biti.

- Ono što je ranije ugovoreno moći će da stigne. Ali ubuduće će Srbija poštovati taj paket sankcija EU i više neće kupovati rusku naftu. To neće uticati drastično na cene derivata - smatra Putnikovićeva.

Počinje igra mačke i miša

Rusija bi mogla da prodaje naftu van knjiga koristeći tankere takozvane „tamne flote“ sa nejasnim vlasništvom, kao što su to uradili Venecuela i Iran, kojima bi se nafta prelivala s jednog broda na drugi i mešala s onom sličnog kvaliteta da bi se prikrilo poreklo.

- Ova igra mačke i miša je uvek svojstvena mehanizmima sankcija - rekla je Marija Šagina, ekspert za sankcije na Međunarodnom institutu za strateške studije u Berlinu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading