KINA LOMI SAD NJENIM ORUŽJEM! FBI: Sve su ukrali!
EPA

Da li je Džozef Bajden prenaglio kad je u junu prošle godine ukinuo Trampovu zabranu „Tiktoka”? Direktor američkog FBI Kristofer Rej kaže da kineska megapopularna aplikacija za razmenu kratkih video-poruka predstavlja potencijalnu opasnost za unutrašnju bezbednost SAD.

Kina ima najveći hakerski program na svetu i ukrala je više američkih poslovnih i ličnih podataka nego sve druge zemlje zajedno, rekao je direktor FBI Odboru za nacionalnu bezbednost Predstavničkog doma američkog Kongresa, prenosi Ej-Bi-Si.

Rej je zajedno s ministrom nacionalne bezbednosti Alehandrom Majorkasom i direktorkom Nacionalnog antiterorističkog centra Kristinom Abizaid svedočio na godišnjem saslušanju pod nazivom „Pretnje širom sveta”.

Obavestio je kongresmene da bi kineska vlada mogla da iskoristi ovu aplikaciju za kontrolu miliona podataka ili softvera korisnika, a njen algoritam za preporuke koji određuje koje će video-snimke korisnici videti sledeće „mogao bi da se upotrebi za operacije uticaja”.

KINA LOMI SAD NJENIM ORUŽJEM! FBI: Sve su ukrali!

Foto: EPA/XINHUA/YAO DAWEI

 

„Prema kineskom zakonu, njihove kompanije su obavezne da u suštini rade šta god vlada u Pekingu želi da rade u smislu razmene informacija ili služenja kao oruđe kineske vlade. To je samo po sebi dosta razloga da budete izuzetno zabrinuti”, poručio je čelnik Federalnog istražnog biroa.

Ovo upozorenje dolazi u vreme dok između američke vlade i kompanije „Bajt dens”, koja poseduje spornu aplikaciju, traju višemesečni pregovori o produženju rada „Tiktoka” u SAD. FBI je već preneo svoju zabrinutost Komitetu za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama, vladinom telu koje razmatra dogovor.

Na ovaj istup Kristofera Reja reagovao je i „Tiktok”. Portparolka Bruk Oberveter izjavila je da su primedbe FBI deo tekućih pregovora sa SAD: „Iako ne možemo da komentarišemo specifičnosti tih poverljivih razgovora, uvereni smo da smo na putu da u potpunosti zadovoljimo razumnu zabrinutost za nacionalnu bezbednost SAD”, prenosi „Blumberg”.

Popularna aplikacija za video-striming, koja u SAD ima 100 miliona korisnika, već duže vreme je u centru rasprave o nacionalnoj bezbednosti. „Tiktok” je postao važan za pristup mlađim glasačima, takozvane generacije Z, koji sve više izbegavaju korišćenje društvenih mreža kao što su „Fejsbuk” i „Tviter”.

Bajdenova administracija razmatra predlog da dozvoli „Tiktoku” da nastavi da radi u SAD pod vlasništvom kineske matične kompanije „Bajt dens”. Dogovor bi podrazumevao da podaci o američkom korisničkom saobraćaju koji ide preko ove mreže ostanu na serverima firme za baze podataka „Orakl”.

Izvršna direktorka „Tiktoka” Vanesa Papas u septembru je u američkom Kongresu rekla da se ostvaruje „napredak ka konačnom sporazumu s vladom SAD o daljem čuvanju korisničkih podataka u SAD i potpunom rešavanju interesa američke nacionalne bezbednosti”.

Međutim, napori za postizanje aranžmana u međuvremenu su zaustavljeni zbog sve veće zabrinutosti da će ova aplikacija i dalje ostati pretnja. Očekuje se da će „jastrebovi” u Bajdenovoj administraciji biti protiv svakog sporazuma, insistirajući na zabrani ove društvene mreže ili njene prodaje američkoj kompaniji. Dok je Tramp bio na vlasti, on se zalagao da „Tiktok” preuzmu „Majkrosoft” ili „Orakl”. Inače, u Kongresu je u toku razmatranje zakona koji bi zvanično zabranio instalaciju „Tiktoka” na svim službenim mobilnim telefonima koji se koriste u američkoj vladi.

Dva uticajna senatora iz redova republikanaca – Marko Rubio sa Floride, koji je i potpredsednik Obaveštajnog odbora Senata, i Majk Galager iz Viskonsina – u tekstu za „Vašington post” rekli su da pripremaju zakon koji bi zabranio korišćenje „Tiktoka”, ali i ostalih aplikacija koje su „efektivno pod kontrolom Kineske komunističke partije”.

U situaciji kad je Bela kuća u strategiji nacionalne bezbednosti Kinu označila kao najveći geopolitički izazov, američku vladu brine još jedna pojava. Pojedini bivši službenici CIA, NSA i FBI nalaze posao u „Tiktoku”. Portal „Njuzi” otkrio je da su do sada najmanje tri službenika CIA prešla u „Tiktok”. Osim njih, za kinesku društvenu mrežu, koja ima 1,5 milijardi korisnika u svetu, radi i bivši dugogodišnji šef jedinice za upravljanje krizama FBI, kao i nekoliko nekadašnjih nadzornih agenata biroa. „Bajt dens” je angažovao i nekadašnje analitičare NSA, ali i ljude koji su radili u američkoj sajber-komandi, pacifičkoj komandi i Stejt departmentu.

Lari Fajfer, bivši šef osoblja u CIA, kaže da je zabrinut, pa čak i uznemiren zbog ove pojave.

Bivši visoki obaveštajni zvaničnici kažu za „Njuzi” da bi njihove kolege mogle da postanu nesvesni saučesnici kineskih obaveštajnih službi. Njihove veštine, poput mapiranja mreža terorista, potencijalno bi mogle da se iskoriste za ciljanje kineskih kritičara i protivnika režima Si Đinpinga.

London naložio prodaju kineskog udela u fabrici čipova

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva naložila je holandskoj firmi „Nekspirija”, koja je u kineskom vlasništvu, da proda većinski udeo u najvećoj britanskoj fabrici mikročipova, navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbednost. Britanski ministar za poslovanje, energetiku i industrijsku strategiju Grant Šaps naredio je „Nekspiriji”, čiji je vlasnik kineski „Vingtek”, da proda najmanje 86 posto udela u „Njuport vejfer fabu”, velškom proizvođaču poluprovodnika. „Nekspirija”, podružnica „Vingteka” sa sedištem u Holandiji, kupila je većinski udeo u pomenutoj velškoj kompaniji za 63 miliona funti (75 miliona dolara) pre nešto više od godinu dana, nakon čega je promenila naziv te firme u „Neksprija Njuport limitid”, prenosi Si-En-En. On je dodao da je zabrinut da bi „Nekspirija” mogla da počne da radi na naprednijim, takozvanim složenim poluprovodnicima na lokaciji u Njuportu, te da bi „potencijal te aktivnosti mogao da potkopa moć Ujedinjenog Kraljevstva”.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading