AMERIČKI MEDIJI OBJAVILI POVERLJIVE INFORMACIJE! Pozivaju se na 6 zvaničnika: Amerika i Japan se spremaju za rat!
Foto: Shutterstock

Prema navodima šestorice neimenovanih zvaničnika, citiranih u izveštaju, američki i japanski vojni zvaničnici započeli su ozbiljno planiranje mogućeg sukoba, tokom poslednje godine predsedničkog mandata Donalda Trampa. 

Paralelno sa planiranjem, Vašington i Tokio su navodno u „strogoj tajnosti razrađivale ratne taktike i izvodili zajedničke vežbe u Južnom kineskom i Istočnom kineskom moru“.

Nekoliko zvaničnika koje je „Fajnenšel tajms“ citirao reklo je da su zajedničke vežbe saveznika u Južnom kineskom moru nazvane „obukom za pomoć u katastrofama“, dok je u okolini ostrva Senkaku održano više vežbi kako bi se pripremili za sukob sa Pekingom oko Tajvana.

AMERIČKI MEDIJI OBJAVILI POVERLJIVE INFORMACIJE! Pozivaju se na 6 zvaničnika: Amerika i Japan se spremaju za rat!

Foto: Shutterstock

 

Prema navodima u izveštaju, američki i japanski zvaničnici istražuju i pravne mogućnosti u vezi sa zajedničkim vežbama, među kojima su pristup bazama i logistička podrška koju bi Tokio mogao da pruži u slučaju sukoba. U izveštaju je, posebno ističući mogućnost da Japan bude umešan u takav sukob, ukazano na to kako će se Vašington oslanjati na vazdušne baze u Japanu.

Jedan zvaničnik je primetio da SAD i Japan treba hitno da uspostave mehanizam trilateralne razmene sa Tajvanom radi razmene informacija o kretanju kineskih pomorskih i vazduhoplovnih snaga.

„Pojedini podaci cirkulišu između Tajvana i SAD, kao i Japana i SAD, ali nemamo direktnu trilateralnu razmenu podataka. To mora da se uspostavi sada“, naveo je zvaničnik.

AMERIČKI MEDIJI OBJAVILI POVERLJIVE INFORMACIJE! Pozivaju se na 6 zvaničnika: Amerika i Japan se spremaju za rat!

Tanjug/Ap

 

Prema izveštaju „Fajnenšel tajmsa“, zvaničnici iz SAD, Japana i Tajvana istakli su da je saradnja znatno porasla nakon sporazuma postignutog 2017. godine, kojim je olakšano identifikovanje prijateljskih aviona. Japan je navodno krenuo ka povećanju saradnje zbog prepoznavanja značaja nezavisnog i suverenog Tajvana za sopstvenu bezbednost.

Konačni cilj saveznika (SAD i Japana) je da sastave „zajednički ratni plan“ za Tajvan, preneo je Sputnjik internešenal.

Ono što je posebno alarmiralo SAD i Japan je povećani broj kineskih borbenih aviona koji lete reonima tajvanske zone protivvazduhoplovne odbrane, kao i pekinški brodovi koji plove teritorijalnim vodama oko spornih ostrva Senkaku. 

Peking ne priznaje japansku kontrolu nad ostrvima, nazivajući tu teritoriju „ostrvima Djaoju“. Tokio se protivi pekinškim brodovima koji plove u blizini sporne teritorije, nazivajući te poteze „neprihvatljivim upadima". Japan uživa podršku SAD, a Peking optužuje dve zemlje za „udruživanje" protiv kontinentalne Kine.

Pored toga, na pomorske teritorije u Južnom kineskom moru polaže pravo nekoliko drugih entiteta, uključujući Filipine, Brunej, Maleziju, Vijetnam i Tajvan, s tim da Tajpej istovremeno traži nezavisnost od kontinentalne Kine. Peking i dalje insistira na tome da je Tajvan deo kopna, ističući politiku „jedne Kine“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading