Sergej Lavrov
Tanjug
Sergej Lavrov

Tanjug

Sergej Lavrov, Foto: Tanjug

Rusija je spremna da doprinese uspostavljanju dijaloga između Kipra i Turske i zabrinuta je zbog situacije u regionu, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Pročitajte još:

- Zabrinuti smo i zbog situacije u Sredozemnom moru, a što se tiče odnosa sa Turskom, spremni smo da pomognemo u uspostavljanju pragmatičnog dijaloga, koji se zasniva na uzajamnim interesima i na pronalaženju rešenja koja će biti ispravna i zasnovana na međunarodnom pravu - rekao je Lavrov na početku sastanka sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasiadisom.

Prema rečima Lavrova, zabrinjava i to što "daleka sila – SAD, pokušava da okrene zemlje koje se tu nalaze jedne protiv drugih i uopšte da promoviše politiku 'ko nije sa nama, taj je protiv nas' i tera sve ostale da slede taj pravac".

Ruski ministar je izrazio žaljenje zbog takvog stava.

- I u istočnom Sredozemnom moru, u čitavom regionu i u bilo kom drugom regionu, potrebni su potpuno drugačiji pristupi rešavanju problema sopstvenih interesa. Traženje kompromisa, ravnoteže interesa je jedini način za rešavanje različitih problema u različitim delovima sveta. Sa našim kiparskim prijateljima smo spremni za dijalog po svim pitanjima bilateralnih odnosa - istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je podsetio na stav Rusije prema rešavanju kiparskog pitanja.

- Zalažemo se za realizaciju odluka koje su donete u UN, za nastavak i, nadam se, završetak pregovora između dve strane - naveo je Lavrov. Predsednik Kipra Nikos Anastasiadis odlikovao je Lavrova ordenom Veliki krst reda Makariosa III.

Ceremonija je održana u predsedničkoj rezidenciji. Orden Makariosa III je najviša nagrada koju dodeljuje Republika Kipar.

Vlada Kipra tvrdi da Turska stalno narušava suverena prava Kipra. Ankara, između ostalog, izvodi bušenja u priobalnoj zoni Kipra i vrši seizmička ispitivanja u isključivoj ekonomskoj zoni i u priobalju Kipra, čime narušava njena suverena prava.

ANKETA: Da li će se sukobiti Grčka i Turska?

 

Evropska unija više puta je osudila ove akcije. Turska navodi da neće prekinuti istraživanja i bušenja na Sredozemlju, tvrdeći da i kiparski Turci takođe imaju pravo raspolaganja prirodnim resursima ostrva.

Preporučujemo:

Komentari (1)

Mesa

08.09.2020 16:04

Zat Ina vece zlo of rusa