Zdravko Krivokapić Milo Đukanović
printscreen
Zdravko Krivokapić Milo Đukanović

printscreen

Zdravko Krivokapić Milo Đukanović, Foto: printscreen

Kako je najavljeno, predsednik Crne Gore i prvi čovek DPS-a, čija će patrija posle gotovo tri decenije iz vlasti otići u opoziciju, došao je u parlament.

Krivokapić je izlaganje počeo rekavši da će "ova vlada sigurno biti izglasana".

- Nije manjinska već vlada naroda. Tražili smo da ne budemo kritikovani, ako očekujete rezultate onda nas oročite na šest meseci - rekao je Krivokapić, dodavši da će nova vlada u februaru napraviti program rada za 2021. godinu.

Kazao je i da je Crna Gora 30. avgusta ove godine, voljom građana prvi put u svojoj istoriji na demokratski način promenila vlast.

- I pored toga što je u formalnom smislu, višepartijski sistem uveden u ustavni poredak pre trideset godina, možemo sa sigurnošću konstatovati da su tek sada stvoreni svi neophodni preduslovi da se obrazuje prva demokratska Vlada. Iz tog razloga, potpuno smo svesni da je naša obaveza i istorijska i neponovljiva - rekao je on za govornicom.

Seminarski rad

Nebojša Medojević

Printscreen

Nebojša Medojević, Foto: Printscreen

Po njegovom sudu, dokument koji je dostavio Krivokapić nije dobar, da mu treba dorada, i da se nakon šest meseci ne mogu vrednovati rezultati rada vlade. Zatražio je i pauzu.

Dritan se oglasio

Malo pre početka sednice oglasio se i prvi čovek URE Dritan Abazović.

- Krećemo! - napisao je pred sam početak sednice budući potpredsednik crnogorske vlade, koji je na svom Tviter nalogu podelio fotografiju neposredno pred početak zasedanja uz komentar "kandidati za prvu demokratsku Vladu u istoriji Crne Gore".

Dritan Abazović

EPA

Dritan Abazović, Foto: EPA

Takođe, ovih dana su se političke partije u Crnoj Gori, a koje imaju predstavnike u parlamentu, izjašnjavale oko toga da li će podržati Krivokapićevu vladu, a trenutna situacija takva da će njegov kabinet, kako sada stvari stoje, dobiti podršku svih partija članica tri vladajuće koalicije.

Očekuje se da će ova sednica trajati tri dana, i da će glasanje o novoj vladi Crne Gore biti krajem nedelje, tačnije u petak.

Krivokapićev ekspoze

Budući crnogorski premijer je pre dva dana Skupštini Crne Gore dostavio ekspoze u kojem je na 51 strani naveo da su prioriteti buduće vlade borba protiv korupcije i kriminala, pravda i ravnopravnost, dobrosusedski odnosi sa zemljama okruženja, obezbedenje fer uslova na izborima, smanjenje troškova javne potrošnje, stvaranje poverenja javnosti i potpuna transparentnost rada državne administracije.

Navodi da su među prioritetima i mere ekonomskog oporavka i podrške privredi nakon pandemije korona virusa.

Ocenio je da se stanje koje on i njegovih 12 ministara zatiču može s pravom nazvati svojevrsnim "državnim udarom".

- Odlazeća vlast je primenila i sprovodi scenario spržene zemlje kako bi nam dodatno otežala posao, ali to nas nije pokolebalo i svesni smo da se postojeća kriza može prevazići iskljućivo reformama, poštenim i domacinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava - naveo je, između ostalog, Krivokapić.

 dr Zdravko Krivokapić

YouTube/Printscreen

dr Zdravko Krivokapić, Foto: YouTube/Printscreen

Iako se u nekim segmentima delovanja i načina formiranja nove crogorske vlade ne slažu sa predlogom mandatara podršku novoj izvršnoj vlasti najavile su sve stranke parlamentarne većine.

Krivokapić je najavio donošenje novih sistemskih zakona, kao i da će, kako je naveo, "diskriminatorni zakoni koji su kreirani sa ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i verskih zajednica biti preispitani, izmenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dele biće i svadjaju gradjane Crne Gore, biti uklonjene".

- Poseban prioritet Vlada će posvetiti izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti, kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći Zakon donosi građanima i verskim zajednicama - ističe Krivokapić.

On je takođe najavio da će biti urađena revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora.

Nova crnogorska vlada imaće jednog potpredsednika, lidera URA Dritana Abazovića, i 12 ministara.

Đukanovićev govor

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, koji je prisustvovao predstavljanju programa nove vlade u parlamentu, ocenio je u pauzi zasedanja da je "dobro što je započet proces izbora nove vlade".

- Mislim da o ovoj kao i o prethodnim vladama treba suditi na osnovu onoga što će raditi, a ne prema najavama. Osnovni utisak mi je da je kompletno izlaganje zasnovano na polemičkim tezama u odnosu na predarasude koje je mandatar formirao u prethodnom vremenu i to nikad nije dobro polazište  - kazao je Ðukanović komentarišući ekspoze mandatara Zdravka Krivokapića.

Naveo je da je bilo "mnogo mudrije sačekati sa kritikama".

- Bolje bi se izbegle kontradiktornosti kojima je obilovalo izlaganje. Odaje se priznanje EU, a istovremeno se kritikuje ono što je Crna Gora uradila u međunarodnoj politici - primetio je Đukanović.

On je kazao i da ne može stajati ocena da su se dogodili prvi demokratski izbori.

- Sve dosadašnje izbore pratila je međunarodna zajednica. Neće biti da je Crna Gora sa deficitom demokratije ostvarila sve rezultate. Nije moguće govoriti o Crnoj Gori kao sprženoj ekonomiji. Teško se može odoleti utisku da je reč o ozbiljnim predrasudama - naveo je Ðukanović.

Na pitanje da li će ostati predsednik DPS-a nakon vanrednog kongresa, kratko je odgovorio "otom, potom", prenele su podgoričke Vijesti.

Pročitajte i: