SNEG ĆE DA VEJE KAO U JANUARU! Obilne padavine i JAKO zahlađenje očekuje ovaj deo Evrope, evo KAD stižu topliji dani!
Foto: EPA/EPA

Narednih dana veoma jako zahlađenje doneće drastičan pad temperature istočnim i severoistočnim predelima Evrope, a ciklon i obilnije padavine. Ovo pogoršanje i zahlađenje vremena direktno će pogoditi Rusiju.

Severni deo Rusije već je zahvatilo zahlađenje sa snegom, a sneg u ovim predelima veoma često će padati narednih pet do sedam dana. Inače, reč je o evropskom delu Rusije, koji se odlikuju znatno blažom klimom u odnosu na azijski deo i to zahvaljujući uticaju Atlantika, čije tople struje dostižu čak i do Barencevog mora na severozapadu Rusije i tako čine da se more do ovog dela Rusije nikada ne ledi, prenosi Telegraf.rs.

Najobilije padavine očekuju se na području Arhangelska, a očekuje se da padne 20 do 30 centimetara snega.

U prilogu padavine ići će aktivnost ciklona sa Baltičkog mora, ali i prodor vrlo hladne vadušne mase, uz temperature ispod 0°C.

Sneg nije retka pojava na severu Rusije tokom maja, gde u proseku ima i do 10 dana sa padanjem snega. Prosečna maksimalna temperatura u ovom delu godine je oko 12°C.

I dok će vejati na severu, kiša će padati južnije, a na području Moskve očekuju se temperature od 5 do 10°C.

Međutim, sredinom sledeće sedmice, jako zahlađenje sa severa spustiće se i do zapada Rusije i doneti prvo sneg Sankt Peterburgu, potom i Moskvi. Temperature će se i u Moskvi spustiti skoro na 0°C, dok je prosek za ovo doba godine oko 18-19°C.

Otopljenje se očekuje nakon 10. maja.

Zahlađenje sa severoistoka i istoka Evrope, odnosno iz Rusije svojim obodnim delom doneće pad temperature vazduha u drugoj polovini sledeće sedmice i Srbiji, ali u znatno ublaženom obliku.

Sneg u Rusiji moguć je čak i u julu, ali samo na krajnjem severoistoku, dok u evropskom delu Rusije sneg nikada ne pada tokom letnjih meseci.

Iako su zime u Rusiji ledene i traju od 5 do 9 meseci, uz temperature u Jakutiji i ispod -60°C, leta su često vrlo topla, uz maksimalne temperature oko 25°C, a u delovima Sibira i u stepema mogu neretko da pređu i 35°C, na jugu i 42°C.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading