Pacijent u psihijatrijskoj bolnici Ludnica Psihijatrija Ludak
Shutterstock
Pacijent u psihijatrijskoj bolnici Ludnica Psihijatrija Ludak

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tada je na odeljenju neurologije i psihijatrije zapaljen pacijent iz Novog Travnika B.T. (32) koji je bio vezan za krevet dvostrukim kaiševima!

Informacija o ovom strašnom događaju prvo je osvanula na društvenim mrežama, a zatim se proširila medijima u regionu.

Prijatelj nesrećnog mladića je napisao da je on zapaljen dok je bio vezan i ostavljen nda izgori:

"U nemogućnosti da sebe spasi, a bez ičije pomoći, dobio je teške opekotine na obema rukama i stomaku. Trenutno se nalazi na aparatima u bolnici u Sarajevu, gde se lekari bore da ga spasu. Ali, roditeljima se ne dozvoljava ni da ga vide. Ono što je usledilo nakon ovog monstruoznog čina je to, da se sve pokušalo zataškati. Prema saznanjima, zaposleni na odeljenju su posle paljenja sve pacijente iz te sobe premestili, dušek i sve dokaze izbacili napolje, a zidovi na kojima su bili tragovi paljevine su okrečeni. Ovakav slučaj je nezapamćen u istoriji bolnica, ne samo u Bosni i Hercegovini, već verujemo i šire.

Ono što je navedeno je to da se on sam zapalio. Međutim, dovoljno je samo logikom događaja zaključiti da je to teoretski nemoguće. Naime, po rečima zaposlenih on je bio vezan te noći za krevet. Svaki put pre toga pregledaju se temeljno svi delovi tela i svaki deo kreveta u slučaju da neke opasne supstance ne bi bile sakrivene. Ruke su mu bile vezane, ne uz telo, gde se nalaze posteljina i pokrivač, već odvojeno od tela i rastegnute u suprotnim smerovima. To znači da je posle vezivanja morao da ispruži šake te da nije bilo moguće uzeti upaljač i izazvati vatru.

Još jedan detalj pada u oči, a to je da je on goreo određeno vreme i da su mu obe ruke izgorele. Da bi vatra bila zapaljena na jednoj strani ruke i došla do druge, potrebno je mnogo duže vreme. Ali najveća tragedija ovoga što se dogodilo, je to što je dok je goreo, vrištao i zvao u pomoć, niko mu nije pomogao", objavljeno je na jednoj Fejsbuk grupi iz Travnika.

Na pitanje policiji šta se zaista dogodilo u ponedeljak stiglo je saopštenje u kom stoji:

- Dana 19.04.2017. godine oko 03,30 sati u PS Travnik od strane dežurnog tehničara sa neuropsihijatrijskog odeljenja kantonalne bolnice Travnik prijavljeno je da je pacijent rođen 1984. godine iz Novog Travnika izvršio samozapaljenje.

Odmah su u bolnicu upućeni službenici policije koji su obavili razgovor sa osobljem neuropsihijatrijskog odeljenja, i došlo se do saznanja da je pacijent poslednji put obilažen oko 03,05 sati. Trenutno službenici kriminalističke policije preduzimaju istražne radnje s ciljem utvrđivanja eventualnog postojanja elemenata krivičnog dela počinjenog od strane osoblja odeljenja, drugih pacijenata ili neke treće osobe. O svemu je upoznat i dežurni kantonalni tužilac.

S druge strane u bolnici kažu:

- Povodom informacija objavljenih u medijima i na društvenim mrežama, a vezanim za događaj koji se dogodio u Bolnici Travnik 18./19. aprila ove godine, informišemo javnost o sledećem: U za sada neutvrđenim okolnostima došlo je do zapaljenja kreveta pacijenta, koji je od posledica otvorenog plamena zadobio telesne povrede. Napominjemo da je tokom ove incidentne situacije, i radnik bolnice takođe zadobio ozbiljne povrede, pa su nakon primarne obrade, po hitnoj proceduri obojica upućeni u Kliničko univerzitetski centar u Sarajevu. U skladu sa protokolarnom procedurom, JU Bolnica Travnik je o svemu odmah obavestila nadležne policijske organe koji su preduzeli neophodne mere. Do završetka njihove istrage JU Bolnica Travnik ne može davati više informacija.